Na prvom Festivalu zavičajne književnosti u Splitu u utorak su uručene nagrade trima najboljim knjigama književnog natječaja Ogranka Matice hrvatske u Splitu, a knjige će, kako je najavljeno, biti predstavljene i na Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u lipnju iduće godine u Zagrebu.

Nagrađene su knjige “Svitlo” Nikše Krpetića, “Sanctus Domnio – Štorija o svetomen Duji” Vedrana Matošića te “Preja o’zavičaja”, zbornik pjesama, pripovjedaka i kratkih priča skupine od šest autora, u kojemu je poetski dio napisala Vesna Aralica

Na književni natječaj za Prvi festival zavičajne književnosti stiglo je 18 prijava, a prosudbeno je povjerenstvo odlučilo da će se tiskati odabrane tri knjige. One, kako su obrazložili, odgovaraju natječajnim kriterijima umjetničke i književno-estetske vrijednosti te zavičajnom kriteriju.

Nagrađeni autori, koji su pisali lokalnim narječjem sredina u kojima žive, istaknuli su kako su im ove nagrade poticaj za budući spisateljski angažman, istaknuvši da su štokavski, kajkavski i čakavski bogatstvo hrvatskog jezika koje treba njegovati.

Predsjednica splitskog ogranka Matice hrvatske Snježana Šetka napomenula je da se ovim Festivalom, koji će postati tradicionalan, želi pomoći u očuvanju zavičajnih vrijednosti i hrvatskog nacionalnog identiteta. “Mnogi autori pišu o svojim zavičajima, ali im nema tko objaviti rukopise pa će Festival zavičajne književnosti pomagati takvim autorima da im s objavljuju knjige”, rekla je Šetka.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pohvalio je pokretanje Festivala te istaknuo da je riječ o iznimno važnu događaju za hrvatsku književnost. “Uskoro će biti donesen Zakon o hrvatskom jeziku u čijim su temeljima ‘što’, ‘kaj’ i ‘ča’, a mi ćemo nastaviti skrbiti o sva ta tri narječja našeg jezika”, naglasio je.

Po Gavranovim riječima, Festival zavičajne književnosti u duhu je Matice hrvatske koja od osnutka skrbi o našem identitetu, jeziku i svemu što je važno za dobrobit Hrvata.

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je kako je Festival zavičajne književnosti izvrsna prigoda za promicanje hrvatskog identiteta.