Tri drona snimljena su u razdoblju od dva tjedna kako se ilegalno približavaju putničkim zrakoplovima u blizini Zračnih luka Split i Dubrovnik, izvijestila je u četvrtak Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i upozorila na opasnost od neovlaštenog upravljanja dronovima.

Od 29. svibnja do 13. lipnja čak tri drona snimljena su kako se opasno i ilegalno približavaju putničkim zrakoplovima u neposrednoj blizini splitske i dubrovačke zračne luke. Neodgovorno ponašanje korisnika i operatera dronova ugrožava sigurnost zrakoplova i živote članova posade i putnika, ali i životi i imovina ljudi na zemlji, ističu iz Agencije.

Dva incidenta zabilježena su u fazi slijetanja i jedan u fazi polijetanja putničkih zrakoplova.

Posade zrakoplova svoja su opažanja proslijedile Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koje je o tome obavijestila nadležna policijska tijela, ističe se u u priopćenju Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Podatak da su se u samo dva tjedna, neodgovornim i protupravnim korištenjem dronova dogodila tri ozbiljna incidenta, vrlo  je zabrinjavajuć, dodatno i zbog toga što je tijekom cijele prošle godine ukupno zaprimljeno 7 izvješća vezanih uz neovlašteno letenja drona u kontroliranom zračnom prostoru u blizini aerodroma.

Letenje dronova u blizini aerodroma podložno je odobrenjima kontrole zračnog prometa, a aktivnosti neovlaštenog i protupravnog upravljanja dronom su kažnjive i povlače sa sobom prekršajnu i kaznenu odgovornost.

“S obzirom na to da je u tijeku i protupožarna sezona, korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga te će pilotske posade obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti”, upozorili su iz Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Također, dodaju to će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost ljudske živote.

Agencija je uputila i apel medijima te pozvala na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u tijeku hitne intervencije, a koje su snimljene dronovima.