Iako se izbori za novog šefa zagrebačkog SDP-a ne očekuju prije proljeća iduće godine, gotovo da ne prođe dan a da ne poraste broj kandidata za tu poziciju, piše u srijedu Večernji list.

U ovom trenutku čak je petero potencijalnih kandidata koji sebe vide na toj funkciji i koji ozbiljno razmišljaju o vlastitim kandidaturama za novog lidera SDP-a u Zagrebu. A što je potpuno suprotno željama vodstva stranke na Iblerovu trgu, koje se nadalo da bi se u te izbore moglo otići bez “drame”, odnosno da bi se ovog puta svi možda ipak mogli pokušati dogovoriti oko jednog kandidata kako bi se izbjegle dodatne podjele.

Takav način razmišljanja, iako za SDP potpuno utopistički, i nije bio nelogičan kada se uzme u obzir sve što je ta stranka u Zagrebu u protekle dvije godine prošla. Iz nje su brisani članovi, navodno njih više od dvije tisuće, uz optužbu da su bandićevci i bernardićevci, a iz organizacije je u tim čistkama izbačen i tadašnji predsjednik Gordan Maras.

I taman kada se činilo da je dolaskom za lidera od vodstva “inauguriranog” Viktora Gotovca stranka spremna početi ispočetka, nagli prekid suradnje s Možemo! “iza leđa” predsjednika SDP-a Peđe Grbina u Zagrebačkoj skupštini doveo je do nove čistke. Predsjedništvo je izbacilo i Gotovca pa sada organizaciju protekla dva mjeseca vodi v. d. predsjednika Branko Kolarić.

A upravo je Kolarić jedan od najozbiljnijih kandidata i za novog predsjednika zagrebačkog SDP-a s obzirom na to da već sada slovi i za kandidata iza kojega bi mogao stati Iblerov trg. Izvori kažu da Kolarić nije netko tko će raditi prevelike probleme kada su u pitanju odnosi s Možemo!, a što je na Iblerovu trgu iznimno bitno s obzirom na to da računaju na zajednički izlazak na parlamentarne izbore.

Kad je o tome riječ, kompromisima je manje sklon pravnik Alen Čičak, koji također ozbiljno razmišlja o kandidaturi, a koji je jednom već bio u utrci za prvog čovjeka zagrebačkog SDP-a i izgubio od Gordana Marasa.

Da također razmišlja o kandidaturi za predsjednika zagrebačkog SDP-a potvrdio je i Renato Petek, SDP-ov zastupnik u Zagrebačkoj skupštini i jedan od žešćih kritičara Tomislava Tomaševića i Možemo!.

Za izbore je, može se čuti, zainteresiran i bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić, koji je također već jednom bio u utrci za tu poziciju. Najveće iznenađenje među potencijalnim kandidatima je Igor Dragovan, bivši dugogodišnji glavni tajnik SDP-a, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.