U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnice Varaždinske županije u petak je u Donjoj Dubravi počeo tradicionalni 17. spust  Drava – Dunav, Varaždin – Vukovar 2022. kojim se odaje počast varaždinskim braniteljima poginulima u Vukovaru.

Splavarenje je jedan od programa kojima će se obilježiti 31. godišnjica odlaska zasebne postrojbe PU varaždinske u obranu grada heroja Vukovara te odati počast varaždinskim braniteljima koji su 1991. poginuli  u Vukovaru.

Spust od Donje Dubrave do Vukovara traje sedam dana, tijekom kojih je predviđeno i kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, sa završetkom putovanja u Vukovaru.

Uime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora okupljene je pozdravio pripadnik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske Nenad Šantek, a obratio im se i načelnik PU međimurske Ivan Sokač koji je bio zadužen za sigurnosnu provjeru.

Splavarenju se prvi put pridružio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji će s organizatorima splavariti do Križnice. Rekao je da je cilj spusta na simboličan način povezati dva grada prijatelja, Varaždin i Vukovar.

-Drugi razlog je da se na simboličan način prisjetimo žrtve hrvatskih branitelja, u ovom slučaju policajaca Policijske uprave varaždinske koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske – rekao je Stričak i podsjetio da se još četvorica policajca vode kao nestali.

Župan je istaknuo i da je jedan od ciljeva splavarenja ukazati na važnost rijeke Drave, odnosno vode kao resursa.

-Ove godine imamo u sklopu znanstvenog djela uključeno Sveučilište Sjever i našu Javnu ustanovu ‘Priroda Varaždinske županije’, kako bi u idućim godinama mogli mjeriti kvalitetu vode – rekao je Stričak.

Istraživanje kvalitete vode rijeke Drave provest će se u pet županija unutar kojih je Regionalni park Mura – Drava. Osim u Varaždinske, to su Međimurska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravka i Osječko-baranjska županija.

Spust će, kako je istaknuto, biti i promocija tog zaštićenog područja i njegovih prirodnih vrijednosti.