Tradicionalna biciklistička karavana u organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, koja spaja Vukovar i Ljubljanu te mnoge gradove na svojem putu i ove godine imala je Đurđevac za kraj etape i svoje odmorište, javljaju iz gradske uprave.

Put hrvatsko – slovenskog prijateljstva već je dugi niz godina dobro znana trasa, uvedena u godišnji kalendar događanja i kalendar srca. Put koji povezuje dva grada, Ljubljanu i Vukovar, dva naroda, hrvatski i slovenski, ali i sve nas na tom putu. Cilj karavane je prisjetiti se tragedije rata i stradanja grada Vukovara, kako se takvo nešto nikada ne bi ponovilo.

FB8A1277

Projekt je tradicionalna manifestacija prijateljske suradnje dviju država, u prigodama Dana državnosti obiju država. Taj događaj ostavio je duboke korijene i potaknuo pozitivna raspoloženja ljudi koji žive na obje strane granice i stoga zaslužuje veliko poštovanje i pozornost.

-Put prijateljstva između ostaloga promiče i biciklizam, sport, zdrav život i nadasve prijateljstvo, koje za nas đurđevčane, uvijek predstavlja priliku da ponovno sretnemo već neke dobro znane prijatelje. Također je to prilika da se razmijene iskustva- naglasili su sudionici karavane.

Nakon polaska iz Grada Vukovara  i prijeđenih 210 kilometara ispred utvrde Stari grad sve vozače i sudionike karavane dočekali su i pozdravili Mario Fuček, direktor Turističke zajednice Grada Đurđevca, Martin Mahović, voditelj Odjela za javnu nabavu Grada Đurđevca, te članovi Udruge sv. Juraj koji su pucnjevima iz topa pripremili bučnu dobrodošlicu.

Druženje je nastavljeno u Starom gradu uz večeru i cimbulaša Andriju Maronića gdje su ime se pridružili gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, a karavanu su danas otpratili đurđevački biciklisti koji su s njima odvozili dio rute od Pitomače do Đurđevca.

U karavani sudjeluje tridesetak hrvatskih i slovenskih biciklista koji će u nekoliko dana proći put od 500 kilometara od Vukovara do Ljubljane.