Ovogodišnja, 41. izložba muzejske knjige, koja će se održati u okviru Interlibera, u predstavljanju bogate hrvatske kulturne baštine objedinit će 109 muzeja iz 60 hrvatskih gradova .

Muzejski dokumentacijski centar tom tradicionalnom izložbom izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, svojim najdugovječnijim projektom, želi ukazati na bitne uloge muzejske djelatnosti u poticanju demokratskih vrijednosti, socijalne uključenosti i dijaloga među različitim kulturama.

Kako je najavljeno, publika će imati prilike razgledati 516 novih naslova – muzejske vodiče kroz stalne postave i pojedine muzejske zbirke, kataloge povremenih izložaba, opsežne monografije posvećene autorima, umjetničkim pravcima ili samim ustanovama, muzejske slikovnice i edukativne publikacije za djecu i mlade, te brojna druga izdanja.

Autorica izložbe Snježana Radovanlija Mileusnić u taj je pregled uvrstila, među ostalim, publikacije muzeja koji su ove i prošle godine imali velike obljetnice, kao primjerice Gradski muzej Križevci, Tiflološki muzej, Muzej krapinskih neandertalaca.

Kao i svake godine najzastupljenije su likovne teme – “Nove tendencije 60 godina poslije” Muzeja suvremene umjetnosti, “Fragmenti melankolije” (Nacionalni muzej moderne umjetnosti), Galerija Klovićevi dvori s katalogom retrospektivne izložbe Sergije Glumac.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u “Ožiljcima” vodi u desetljeće obilježeno ratovima, procesima tranzicije, nacionalizmima, korupcijom i kriminalom, a tu je i katalog Umjetničke Galerije Dubrovnik posvećen Vlahi Bukovcu.

Predstavit će se i izdanja posvećena Dori Pejačević, plemićkoj obitelji Zrinski, Beli i Miroslavu Krleži, Vesni Parun, Većeslavu Holjevcu.

Pogled na žene iz muzejskoga kuta otkrivaju “Žene i tehnika” Tehničkog muzeja Nikola Tesla, “Žene i fotografija u Hrvatskoj između 1950-ih i 1970-ih” Galerije umjetnina Split te “Ženske ručne radnje pučko djevojačke škole u Brdovcu” Muzeja Brdovec

Elektronički katalog 41. izložbe i detaljan raspored popratnih aktivnosti nalazi se na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Muzejskog dokumentacijskog centra.