Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je u petak da će članstvo do utorka odlučiti o Vladinoj ponudi 5-postotnog povećanje osnovice plaće i uskrsnice na 100 eura.

“Vlada je ponudila petpostotno povećanje osnovice plaće i uskrsnice na 100 eura te nastavak pregovora ne bude li učinka uredbe o koeficijentima do 1. ožujka 2024.”, rekao je novinarima Topolnjak nakon trećeg kruga pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sa sindikatima državnih i javnih službi.

Upitan je li zadovoljan ponudom, Topolnjak je izjavio da će sindikati odlučiti o Vladinoj ponudio do utorka u podne, odnosno užeg Vladinog kabineta, i da je to konačna Vladina ponuda.

Nije nam još predstavljena uredba o koeficijentima, očekujemo to uskoro, no zakon o plaćama mora biti donesen do kraja godine; nakon toga ide uredba u javno savjetovanje i očekujemo da bi stupila na snagu s 1. ožujka iduće godine, rekao je Topolnjak.

Plaća za ožujak bi trebala biti isplaćena prema novim koeficijentima u travnju, najavio je.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je kako su već sada željeli definirati koliko će rasti plaće kroz zakon o plaćama. No Vladina strana na to nije htjela pristati stoga smo, kaže, željeli osigurati da možemo nastaviti pregovarati odmah početkom iduće godine.

Vlada je obećala poslati nacrt zaključaka, vidjet ćemo što će unutra biti, no čini mi se da to neće sadržavati i sindikati će morati odlučiti je li im to prihvatljivo ili nije, dodao je.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić, rekla bi je kako bi osnovica plaće trebala prosječno rasti oko 12 posto za iduću godinu, ocijenivši da je to pristojan rast.

Cilj nam je da rast plaća u obrazovanju bude značajniji, istaknula je dodavši kako pozdravljaju donošenje zakona o plaćama kako bi se konačno vidjelo vrjednovanje svih radnih mjesta u sustavu.

Vjerujem kako će se provesti referendumsko izjašnjavanje, rekla je Lovrić, naglasivši kako je pet postotno povećanje osnovice ove i 12 posto iduće godine bitan iskorak rasta plaća u obrazovanju.