Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak kapitalno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju vrijedno 323 milijuna eura, što je u povijesti grada najveći projekt koji su prijavili EU, a koji bi trebao biti ostvaren od 2025. do 2029.

Zbog toga što će većina tog novca biti isplaćena iz EU izvora, Tomašević kaže da sigurno neće do kraja godine morati dizati cijenu vode za građane, a trudit će se da to odgađaju što više u okolnostima povećanja troškova rasta plaća zaposlenika.

Na redovnoj konferenciji za novinare istaknuo je da je Zagreb jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji iz proračuna subvencionira Vodoopskrbu i odvodnju (ViO) kako cijena vode ne bi porasla zbog inflacije.

Govoreći o vrijednosti “projekta Zagreb”, usporedio ga je s cijenom četiri sljemenske žičare.

Uložit ćemo pod zemlju vrijednost četiri sljemenske žičare

“Mi ćemo uložiti četiri sljemenske žičare uglavnom pod zemlju (…), neće se vidjeti većina toga ali je iznimno bitno da bi grad Zagreb funkcionirao kao normalan, moderan, suvremen grad i iz ekološke perspektive i svake druge perspektive”, istaknuo je Tomašević.

Glavne koristi projekta su proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, izgradnja trećeg stupnja pročistača otpadnih voda i smanjenje gubitaka vode u sustavu te smanjenje pucanja cijevi.

Tomašević kaže da je prema gubitcima vode u cijevi, Zagreb jedan od najgorih glavnih gradova EU, i žele ga konačno maknuti s tog neslavnog mjesta.

Od 323 milijuna eura koliko vrijedi projekt, 94 milijuna eura se odnosi na izgradnju trećeg stupnja pročistača otpadnih voda, kaže Tomašević i objašnjava da nisu raskinuli koncesijski ugovor taj iznos bi trebali snositi građani, a ne EU fondovi.

Rekao je da je ViO 15. ožujka projekt prijavio za EU sufinanciranje i sada od Ministarstva očekuju daljnje korake kako bi se projekt odobrio.

Uvjet poziva bio je 80 posto riješenosti građevinskih dozvola, a oni su ih od 27 ishoditi 25. Također je uvjet bio i 80 posto riješenosti imovinsko-pravnih odnosa, radilo se o 1662 parcele zemljišta, a ostale su im za riješiti još tri.

Tomašević je naglasio da je to važno jer se na temelju toga daju bodovi. Istaknuo je i da bez takvog iskoraka u Zagrebu, Hrvatska ne može ispuniti svoje nacionalne indikatore vezano za EU fondove.

Tomašević kaže da taj projekt zadovoljava više od pola potreba investicija u vodoopskrbu i odvodnju te će biti i dodatnih barem 150 milijuna eura koje će financirati iz proračuna i prihoda Vodoopskrbe i odvodnje.

Nakon toga, 2029. će ostati za riješiti na priključke još neke izolirane situacije, tehnički najzahtjevnije.

Desetljećima se nije ulagalo u vodnu mrežu

Gradonačelnik podsjeća da se desetljećima nije dovoljno ulagalo u vodnu mrežu zbog čega je u nekoliko desetljeća sve gore stanje u smislu gubitaka vode u cijevima, posebice vodoopskrbi, cijevi su stare i 140 godina te je Zagreb išao unazad u EU standardima.

Također, Zagrebački holding je 2007. na Londonskoj burzi emitirao obveznice od 300 milijuna eura i obvezao se da će većinu toga investirati u vodnu mrežu, ali je investirao samo nekoliko posto, pa neki građani nemaju pristup mreži.

Tom obveznicom je Zagrebački holding i danas opterećen, pa Tomašević kaže da će ispraviti tu nepravdu i uložiti taj iznos u vodnu mrežu u sljedećih pet godina.

Upitan što Grad poduzima da se zaustavi ilegalni odvoz otpada u Ježdovec, gdje je i vodocrpilište, Tomašević kaže da se tamo već desetljećima protiv toga bore komunalno redarstvo, državni inspektorat i policija, te poručio da bilo kakva sfera prekršajne odgovornosti neće riješiti taj problem, jer je riječ o firmama koje se s time bave “kao kriminalnim biznisom”.

Tomašević je rekao i kako nemaju namjeru potpisivati tripartitni sporazum koji bi omogućio državi upravljanje bolnicom “Sveti Duh” sve dok Ustavni sud ne odluči je li u skladu s Ustavom zakon koji je Gradu oduzeo upravljanje s gradskom tom gradskom bolnicom.