Zagrebačka vlast razmišlja o cestovnim tunelima ispod centra grada, piše u petak Jutarnji list, navodeći da je “na stolu” prometno rješenje za metropolu.

Razmišljamo o izgradnji tunela ispod Gornjeg grada koji bi premostio vezu od sjevera do juga, odnosno prema zapadu kao dugoročno rješenje za prometne gužve u centru Zagreba, kazao je u srijedu na Radio Sljemenu zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Nije detaljnije objasnio o kakvom je tunelu riječ, već je samo kazao da o tome postoje studije. Jutarnji list došao je u posjed dokumenta naziva “Studija prometnog povezivanja Gornjeg grada s Donjim gradom u središtu Zagreba” izrađenog 2007. godine od strane Prometnog fakulteta u Zagrebu.

U njemu se izričito navodi da se “kao jedino dugoročno rješenje poboljšanja prometnih veza Gornjeg i Donjeg grada nameće izgradnja podzemnih prometnih veza visokog prometnog kapaciteta, kako na prostoru istočno od Trga bana Josipa Jelačića, tako i na prostoru zapadno od Trga bana Josipa Jelačića”.

Voditelj ove studije bio je profesor Ivan Dadić. Prema njegovim riječima, studiju je naručio Tomislav Horvatinčić u sklopu izgradnje poslovno-stambenog objekta Cvjetni prolaz jer je to Grad Zagreb tražio.

“U sklopu studije analizirali smo i moguća rješenja za prometne gužve u širem centru grada i zaključak je da su podzemni prometni tuneli jedino pravo rješenje i da tome nema alternative. Kod tog stajališta i danas čvrsto stojim”, naglašava Dadić.

Riječ je o idejnom rješenju i ono predviđa izgradnju sedam tunela ukupne dužine 3,6 kilometara, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.