Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odgovorio je u utorak na kritike o nepokošenim zelenim površinama, istaknuvši da “trava raste kao luda” zbog gotovo tropske klime ovoga ljeta, a pošto se ekstremni uvjeti očekuju i ubuduće, najavio je dodatna zapošljavanja u Zrinjevcu.

“Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu – ogromne količne padalina i visoke temperature, u kombinaciji to je dovelo do rasta trave kakvog nije bilo nijednog ljeta”, rekao je Tomašević.

Time se na prvoj redovitoj konferenciji nakon ljetne stanke osvrnuo na kritike o nepokošenoj travi, ali i velikom broju komaraca u Zagrebu. Istaknuo je i da se zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ide u zapošljavanje dodatnih 100 radnika Zrinjevca.

Podsjetio je i da je Zagreb u svibnju pogodilo najjače olujno nevrijeme od kada postoje mjerenje. Aktivnosti raščišćavanja ulica, koje još uvijek traju i za koje su, uz Zrinjevac angažirane i privatne tvrtke, izbacili su iz ritma košnju koju provodi Zrinjevac.

“Situacija će se stabilizirati u rujnu”, istaknuo je Tomašević, rekavši da se to odnosi i na košnju, ali i na uklanjanje krošnji i otpalih stabala sa zelenih površina.

Posljedice nevremena u potpunosti su sanirane u 7 od 17 gradskih četvrti, a njihovo uklanjanje ide prema najavi, istaknuo je Tomašević.

“Privatne su firme angažirane, sada one raščišćavaju granje i dovršit će to u preostalim gradskim četvrtima”, poručio je.

Tomašević: Lovrićeva izjava jedna od najsramotnijih koje sam čuo

Odgovarajući na pitanja novinara, Tomašević se osvrnuo i na izjavu gradskog zastupnika Ivice Lovrića (Klub Nezavisnih) o tome kako se novom odlukom o najmu gradskih stanova provodi “etničko čišćenje” u Zagrebu.

“To je jedna od najsramotnijih izjava bilo kojeg oporbenog zastupnika koju sam ikad čuo”, istaknuo je.

Poručio je da se novom odlukom, koja je bila na javnom savjetovanju do 20. kolovoza, konačno rješava situacija sa šest tisuća stanova u vlasništvu grada, u kojima, u nekim situacijama, već 20 godina žive ljudi s natprosječnim primanjima, a za stanove na dobrim lokacijama plaćaju bagatelnu najamninu od 100 eura mjesečno.

Rekao je i da je Grad Zagreb sklopio ugovor za kupnju 11 rabljenih tramvaja, kojima će se premostiti vrijeme do dostave ranije kupljenih 20 novih tramvaja.

Tramvaji se nabavljaju od austrijskog grada Augsburga.

“To su niskopodni tramvaji, kompatibilni s infrastrukturom ZET-a, prosječne starosti između 15 i 20 godina, a kupit ćemo ih otprilike za iznos jednog novog tramvaja”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je sa zamjenicima u utorak obišao obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica. Obnova, vrijedna gotovo dva milijuna eura bez opreme, dijelom je financirana i iz EU bespovratnih sredstava (gotovo 665.000 eura).

“Nije bilo znantnijih ulaganja u ovu dvoranu gotovo 40 godina”, rekao je Tomašević istaknuvši da će u funkciji biti početkom listopada. Osim što je energetski obnovljena, na dvorani je postavljena i solarna elektrana.