Pokazno terenska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite na temu uvježbavanja postupanja prilikom potresa i spašavanja iz ruševina pod nazivom „Sava 2022“ održana je u subotu na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu u Zagrebu.

Prema scenariju vježbe, dogodio se umjereni potres jačine 5,5 Richtera s epicentrom na području Žumberka, veći broj osoba zatrpan je pod ruševinama, a postoji i sumnja da je potres oštetio i zagrebačke savske mostove, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nakon što je Županijski centar 112 zaprimo dojavu o ozbiljnim oštećenjima stambenih objekata u naselju Blato i o većem broju osoba pod ruševinama, tu informaciju je proslijedio Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost. Načelnik zagrebačkog Stožera civilne zaštite žurno donosi odluku o mobilizaciji gradskih postrojbi civilne zaštite, specijalističke namjene za traganje i spašavanje iz ruševina te potrebnog broja postrojbi opće namjene.

Zadaća im je spašavanja iz ruševina, evakuacije stanovništva iz ugrožene zone i ustrojavanja lokacija za prihvat i zbrinjavanje stanovništva.

Kako postoji i sumnja da je potres oštetio i zagrebačke savske mostove te je privremeno obustavljeno prometovanje preko njih, operativne snage moraju prevoziti čamcima sa sjeverne na južnu obalu rijeke Save.

Uz operativne snage sustava civilne zaštite, u potrazi za unesrećenima sudjelovalo je i sedamnaest potražnih pasa, izvijestilo je, uz ostalo, Ravnateljstvo CZ.

U vježbi je sudjelovao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa svojim zamjenikom Lukom Korlaetom.