Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.

“Meni to izgleda kao izraz slabosti i nesigurnosti…. Nevjerojatno je da netko tko tvrdi da želi i dalje biti premijer vodi listu za europske izbore, a nije je vodio prije pet godina”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Možemo! će, istaknuo je, imati nositelja liste koji će konzumirati svoj mandat u Europskom parlamentu jer je to korektno prema biračima.

Kad je riječ o formiranju vlasti nakon parlamentarnih izbora Tomašević je rekao da je na SDP-u, koji je dobio najviše mandata, da održava bilateralne razgovore kako bi se u ovoj fazi konstituirao Sabor.

SDP je dobio najveći broj mandata od svih do jučer oporbenih stranaka, oni su predložili da se konstituira Sabor i izabere predsjednik Sabora, mi smo to podržali, kazao je.

Možemo! smatra da bi to bio dobar korak jer Sabor može donositi određene odluke i zakone, poput smjene glavnog državnog odvjetnika lvana Turudića, ukidanja lex AP, a za kasnije ostaju opcije manjinske Vlade te ako to ne uspije sastavljanje i tehničke Vlade, rekao je Tomašević.

“Očekujemo da predsjednik Sabora bude iz SDP-a budući da imaju najveći broj mandata. To je uzus političkog ponašanja i čekamo očitovanja drugih stranaka koje su do jučer bile u oporbi a koje su govorile da neće ići s HDZ-om pod svaku cijenu. Ali, možda se i predomisle”.

Tomašević kaže kako Možemo! gotovo svakodnevno sudjeluje u bilateralnim razgovorima sa SDP-om te se nada da će inicijativa SDP-a uspjeti.

“Čak i ako bi išli novi izbori, kad bi bila tehnička Vlada, to bi značili da HDZ ne može koristiti resurse Vlade i iz te pozicije ići na nove izbore, što isto nije nebitno”, rekao je Tomašević.