Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak kako ima hrabrosti i ‘nikoga više neće čekati’ da zatvori odlagalište otpada Jakuševec te je najavio kako će Grad samostalno kreditom razvojnih banaka financirati centar za gospodarenje otpadom u Resniku.

“Danas popodne ćemo prezentirati Studiju SDP-u kao koalicijskom partneru. Još ćemo potražiti komentare od razvojnih banaka te njima prezentiramo Studiju početkom sljedećeg mjeseca. Nadam se da bi mogli već krajem siječnja staviti Studiju na Gradsku skupštinu. Radimo po tome i ne zanimaju nas nikakve destruktivne priče i kritike”, istaknuo je Tomašević.

One koji imaju bilo kakvu kritiku, pozvao je da kažu što je alternativa.

“Mi više nikoga nećemo čekati, idemo dalje, ne tražimo pomoći, samo tražimo da nas se ne sabotira”, poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Gradske skupštine SDP-ovim Joškom Klisovićem.

Tomašević je napomenuo i kako nije odustao od sastanka s Vladom ali da ‘još uvijek čeka novog ministra Damira Habijana, trećega po redu od kada je gradonačelnik, da kaže kada će se taj sastanak održati’.

Tomašević je poručio i da od Gradske skupštine očekuje da pokaže odgovornost te podrži Studiju kao i tehnologiju koju će uskoro predstaviti.

“Dosta je bilo 20 godina nedostatka hrabrosti i odgovornosti oko različitih licitacija s lokacijom zbog čega 20 godina unatoč obećanjima odlagalište Jakuševec nije zatvoreno… Ja imam hrabrosti i odgovornosti da konačno riješim odlagalište Jakuševec i zato oko lokacije u Resniku nema pregovora ni s kim”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

To je, napominje, jedina lokacija koja postoji u Prostornom planu Grada Zagreba, a najbolja je jer je u industrijskoj zoni i tamo je smješten pročistač otpadnih voda. “Bilo kakvo mijenjanje te lokacije znači dvije godine usporavanja procesa”, istaknuo je Tomašević.

Što se tiče novca za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku, istaknuo je da osiguravaju kredit od razvojnih banaka.

“Jednostavno, više je ovo neizdrživo i neću sigurno napraviti propuste ili neodgovornosti koje su napravili svi oni bivši gradonačelnici i Vlade i premijeri koji su obećavali da će zatvorili Jakuševec ali to nisu napravili”, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Klisović: Pitanje gospodarenja otpadom uvijek se politiziralo

Joško Klisović je je pak istaknuo kako je incident na Jakuševcu u kojem je stradao radnik pokazao da je Zagreb jedini glavni grad u Europi koji nema potrebnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom. Razlog tome je, kaže, to što se pitanje gospodarenja otpadom i izgradnje nove infrastrukture uvijek politiziralo.

“To je sramota svih onih koji su vodili grad ili odlučivali u Gradskoj skupštini zadnjih 30 godina uključujući i nas koji smo ovdje zadnje dvije godine”, istaknuo je Klisović.

Od Tomaševića očekuje da uskoro izađe s prijedlogom izgradnje potrebne infrastrukture i načina kako će se gospodariti otpadom u Zagrebu.

Osvrćući se na proteklu godinu, rekao je kako je to bila godina oduzimanja prihoda Gradu Zagrebu, “ukidanja prireza po logici uzmi drugom da bi ostvario sebi svoje predizborne interese” čime je Vlada napravila ‘rupu’ u proračunu, pa je stoga Gradska skupština donijela odluku o povećanju poreza na dohodak.

Istaknuo je i da je u 2023. Grad Zagreb rascjepkan u tri izborne jedinice usprkos odluci Gradske skupštine da treba biti jedna jedinstvena izborna jedinica.