Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović predstavili su u četvrtak Antikorupcijsku platformu Grada Zagreba “Zviždač”, a Tomašević je poručio kako je to još jedan korak u borbi protiv korupcije u Zagrebu.

Tomašević je na konferenciji za novinare istaknuo da antikorupcijskom platformom Gradska uprava i većina u Gradskoj skupštini osiguravaju dodatni alat za suzbijanje korupcije u Zagrebu.

“Svojim smo djelovanjem pokazali da imamo nultu toleranciju na korupciju, a sada je želimo dodatnim alatom suzbiti unutar Gradske uprave i najvećih gradskih poduzeća”, rekao je.

Softver antikorupcijske platforme sličan je softveru koji koriste mnoge druge europske metropole jer je ključno da on bude dostupan, lako razumljiv i prilagođen. Zviždači mogu biti njihovi zaposlenici i građani, koji platformu mogu koristiti i anonimno.

Za sada su krenuli sa cijelom Gradskom upravom, to je oko 3000 zaposlenika, i tri najveća gradska poduzeća – Zagrebačkim holdingom, ZET-om i Zagrebačkim velesajmom.

Prijava zaposlenika dolazi tzv. “povjerljivoj osobi” koja će jedina znati identitet zviždača. Građani nepravilnosti mogu prijaviti i anonimno, a te prijave dolaze u Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu.

Podaci će biti na serveru u inozemstvu

Kako bi dodatno zaštitili zviždače, podaci iz prijave neće biti na serveru Gradske uprave, nego na serveru u inozemstvu, naglasio je Tomašević.

Također, zviždači će biti informirani što se događa s njihovim predmetima, a ako su prijave anonimne moći će anonimno komunicirati s referentima i dopunjavati informacije.

“Cilj je ukloniti sve nepravilnosti, ako postoje neki propusti ili treba popraviti proceduru, a ako dođemo do najtežih nezakonitosti i kaznene odgovornosti da to završi s kaznenim prijavama relevantnim državnim institucijama”, poručio je.

Klisović je istaknuo važnost antikorupcijske platforme za zagrebački SDP, koji je inzistirao da taj projekt uđe u koalicijski sporazum.

Platforma je važna jer je konkretan korak prema novom načinu upravljanja u Zagrebu, koji se bazira na dobrom upravljanju, učinkovitosti i transparentnosti, dodao je.

Na pitanje zašto su jedina javna ustanova koja je s tim krenula, Tomašević kaže kako vjeruje da će mnoge državne ustanove i gradovi krenuti u tom smjeru, a Klisović da su prvi zato što su “vjesnik novog proljeća u Hrvatskoj”.