Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i vodeći kandidat Možemo! na EU izborima Gordan Bosanac u subotu su istaknuli kako se stranka bori za obranu zelene tranzicije jer bi trošak njezinog zaustavljanja u EU bio ekonomski, ekološki i socijalno daleko veći od troškova njezine provedbe.

“Za nas su ovi izbori iznimno važni, jer je glavno pitanje kako će u sljedećem razdoblju biti trošen europski novac. To se posebno odnosi na nastavak ulaganja u zelenu tranziciju, koja je pod napadom ekstremne desnice”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Pri tome je izrazio ponos zbog uspješnosti povlačenja EU fondova u Zagrebu – pet puta više nego 2019., pa je tako lani povučeno čak 150 milijuna eura za različite namjene unaprjeđenja kvalitete života građana.

“Za uspješno korištenje EU fondova trebate imati kapacitete, ali i nužno je biti transparentan u njihovom trošenju jer ste kontinuirano pod povećalom EU kontrolora, zbog čega je prethodna gradska uprava i bila nesklona njihovom korištenju”, naveo je Tomašević.

Građane je pozvao da 9. lipnja izađu na izbore za EU parlament jer su to i hrvatski izbori s obzirom na to da se u EU parlamentu donose odluke koje imaju izravne posljedice na život u Hrvatskoj.

Bosanac je naglasio kako će sljedeći saziv Parlamenta donositi sedmogodišnji proračun EU za razdoblje od 2027. do 2034. i da će oni inzistirati na tome da se značajan dio odvoji za ulaganja u izgradnju javnog stambenog fonda.

“Nedostupnost priuštivog stanovanja nije više problem samo velikih gradova, od Barcelone, Berlina do Zagreba, to je problem cijele Europske unije i sazrelo je vrijeme da se rješava na razini cijele EU i da se novac učini dostupnim gradovima, za sufinanciranje izgradnje javno dostupnih stanova za najam”, rekao je.

Istaknuo je i kako u Zagrebu gradska uprava Možemo! radi zelenu javnu nabavu, gdje lokalne poljoprivrednike potiču da zdravu hranu plasiraju u gradske ustanove te da takve projekte žele učiniti prioritetom financiranja u EU, što sada nije slučaj s obzirom na to da je poljoprivredna politika prošle Europske komisije favorizirala velike proizvođače.

Bosanac je također istaknuo još jedan veliki zahtjev Možemo! i Europske stranke zelenih, a to je promjena modela financiranja civilne zaštite u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

“Neki dan smo imali poplavu u Karlovcu i na Krku, prošle smo godine imali katastrofalnu oluju u Zagrebu, zbog čega tražimo ulaganje puno većih sredstava u dizanje spremnosti za takve događaje: od vatrogastva, civilne zaštite. To su prilike koje do sada nisu bile korištene, a itekako se odnose na budućnost Hrvatske i cijele EU”, poručio je.