Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da na Adventu, koji počinje ove subote, 26. studenog, očekuje mnoštvo posjetitelja, a bukinzi pokazuju da će “Zagreb biti krcat ove zime”.

“Vjerujem da će sve dobro funkcionirati. Očekuju se brojni posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva”, rekao je Tomašević novinarima nakon predstavljanja novih autobusa u ZET-ovu voznom parku.

Advent se prvi put nakon pandemije koronavirusa otvara u punom kapacitetu ove subote, 26. studenog.

Tomašević se osvrnuo i na današnji sastanak pregovaračkih odbora sindikata Zagrebačkog holdinga i uprave te tvrtke oko zahtjeva za boljim uvjetima rada i povećanjem plaća.

“Na upravi Holdinga je da vidi kako unaprijediti njihove uvjete rada”, rekao je Tomašević.

Odgovarajući na pitanje je li se utvrdilo što je bio uzrok povećanog neugodnog mirisa na Jakuševcu posljednjih mjesec dana, Tomašević je rekao da su napravljeni svi interventni potezi na kompostani na Jakuševcu – korištenje mikroalgi, drvne mase i prekrivanje folijom.

Humano je pomoći migrantima u tranzitu

“Još uvijek su mjerenja u tijeku. Što je dalo efekt ili nešto u kombinaciji s promjenom klimatskih uvjetima, s obzirom da su u tijeku mjerenja, ne bih htio spekulirati koji je bio uzrok”, rekao je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet osvrnuo se na kritike dijela gradske oporbe oko postavljanja šatora za migrante pokraj Paromlina, u blizini Glavnog kolodvora u Zagrebu.

“Mjesto je izabrano pažljivo, nezamjetno je i izvan glavnih gradskih tijekova, a ipak je blizu mjesta na kojima se migranti okupljaju”, rekao je Korlaet.

Istaknuo je kako Ggradska uprava vjeruje da je humano i ispravno pomoći ljudima u tranzitu, da se operu, okrijepe, napune mobitele i nastave svoj put.

“Ne vidim prijepor, to je naše temeljno poslanje, da budemo humani jedni prema drugima. To su migranti koji imaju MUP-ovu sedmodnevnu dozvolu boravka u Hrvatskoj. Činilo nam se da im treba nekako olakšati muku”, rekao je Korlaet.