Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da neće biti suradnje između Grada i nogometnog kluba Dinamo ako u klubu ne dođe do demokratizacije upravljanja i transparentnog poslovanja.

Vladajuća većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini složna je da ukoliko Dinamo neće poslovati na transparentan način i neće doći do demokratizacije upravljanja, umjesto da imamo ovakav nakaradan Statut, neće biti suradnje između Grada Zagreba i Dinama, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare uoči Skupštine Dinama idućeg tjedna.

Podsjetio je da je Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove ocijenio da su teze po kojima Skupština razrješuje članove Uprave Dinama suprotne Statutu kluba, kao što se i jasno odredio oko deset spornih članova koji nisu imali pravo glasa na Skupštini Dinama.

Tomašević je rekao kako dio ljudi i dalje želi zadržati u klubu one koji su iz Dinama izvukli više od stotinu milijuna kuna, o čemu postoje i pravomoćne presude.

“Ako se to dogodi, Grad Zagreb ne može ni u kojem obliku surađivati sa Dinamom oko bilo kojeg projekta, a kamoli oko realizacije stadiona za koji je zemljište vrijedno nekih 400 milijuna kuna”,  rekao je Tomašević. To je, naglasio je, gradska imovina o kojoj odlučuje Gradska skupština.

Oko zemljišta se i dalje se vode razgovori sa Katoličkom crkvom i Vladom, a na dijelu zemljišta pokrenut je postupak povrata imovine koji nije okončan, rekao je gradonačelnik.

“Vode se razgovori sa Kaptolom i Vladom, jer ukoliko bi Crkva uspjela dokazati na sudu i dobiti povrat zemljišta, Vlada bi bila ta koja bi trebala obeštetiti Zagrebačku nadbiskupiju”, kazao je.

Razgovori, kaže, idu u dobrom smjeru i očekuje da će to pitanje nakon 20 godina biti konačno riješeno.

“Bilo bi tragično da Dinamo odluči ići starim putevima izvlačenja novca kada postoji politička volja i u Vladi i Gradskoj upravi da se konačno izgradi novi stadion. Ako se to dogodi, neće biti suradnje između Grada Zagreba i Dinama. To garantiram”, poručio je Tomašević.