Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić najavio je u utorak da će u kratkom roku pokrenuti postupke u Americi i Velikoj Britaniji protiv članova “grupe “Borg”, njihovih nalogodavaca te ruskih banka Sber i VTB, koje su pod međunarodnim sankcijama.

Todorić je poručio da je vezano uz aferu Agrokor spreman na posljednji korak u borbi za istinu, a postupke u Americi i Velikoj Britaniji pokreće, kako je naveo “u svjetlu potpune kontrole Državnog odvjetništva od strane korumpiranih političkih poluga u Republici Hrvatskoj”.

Najavio je također da će podnijeti odštetne zahtjeve u milijardama kuna.

Todorić tvrdi da je dovoljno za progon njegove djece i unučadi bilo to što kao direktor kompanija koje su zapošljavale preko 60 tisuća ljudi nije bio spreman potpisati uništenje i protupravni prijenos privatne imovine na kriminalne grupe i ruske banke koje su pod međunarodnim sankcijama.

Vlast je prozvao da već godinama u javnosti plasira užasavajuće neistine, te da je politički prisiljavala frivolne sudske postupke zasnovane na malicioznim konstrukcijama.

Ističe, međutim da su od 2017. do 2022, svi sudski postupci protiv njegove obitelj, suradnika i prijatelja odbijeni od strane sudova, ali da je prošlog tjedna ponovo pokrenut isti postupak koji je već prethodno odbijen od stane sudova.

Todorić smatra da bi u svakoj pravnoj državi odluke sudova stavile točku na tu temu i prebacile se na one koji su doista počinili kaznena djela, ali to ne vrijedi u slučaju Hrvatske, države u kojoj se po njegovim riječima mali broj moćnika bori za opstanak na vlasti koji ih štiti od kaznenih postupaka.

Državno odvjetništvo je prošli četvrtak ponovno podiglo optužnicu u slučaju Agrokor protiv Ivice Todorića, njegovih sinova i suradnika za štetu bivšem koncernu od 1,2 milijarde kuna, a riječ je o optužnici koju su radi “boljeg razjašnjenja stvari” povukli 16. studenoga 2021.