I TO SE DOGODILO Vrbovec jednoglasnom odlukom vijećnika dobio proračun za 2018. godinu “težak” 53 milijuna kuna

14. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno I TO SE DOGODILO Vrbovec jednoglasnom odlukom vijećnika dobio proračun za 2018. godinu “težak” 53 milijuna kuna


Nakon više od šest sati rasprave članovi vrbovečkog predstavničkog tijela u srijedu su jednoglasno donijeli proračun za 2018. godinu. Takav rasplet na vrbovečkoj političkoj sceni dugo nije zabilježen.

vijece9

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj dao je vijećnicima uvodno obrazloženje i rekao da proračun za sljedeću godinu iznosi 53 milijuna kuna i da je za 30 posto veći od prethodnog.

– Prvi put imamo potpore poduzetnicima i stvaramo preduvjete za novu prometnu povezanost, ulažemo u Nerezine i u razvoj turističke infrastrukture, a među najvećim dobitnicima su učenici i umirovljenici- istaknuo je uvodno Kralj i dodao kako će novac doći zbog refinanciranja starog kredita i zbog novog Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave.

-Probat ćemo privući nove investicije u Vrbovec promjenama odluke o komunalnoj naknadi i doprinosu. To ne vrijedi samo za nov investitore, već i za postojeće koji planiraju graditi. Tu su pomoći i za poljoprivrednike, sufinancirat ćemo troškove analize mlijeka i davat ćemo poticaje za prvotelke. Za udžbenike osnovnoškolcima osigurano je 600 tisuća kuna, a i za umirovljenike smo osigurali 200 tisuća kuna i božićnice po 100 kuna će dobiti svi umirovljenici s manjom mirovinom od 2000 kuna.

kralj

Cestu prema Gornjem Tkalcu ćemo prijaviti na EU projekt na mjeru 7.2.2. Vinogradsku ulicu ćemo probati spojiti na Ulicu Vladimira Nazora i planiramo nova parkirališta u centru, odnosno u Ulici Stjepana Radića i u blizini kina koje se otvara u petak. Planiramo dokumentaciju za cestu u poslovnoj zoni, to je cesta koja bi išla paralelno s De Piennovom i imali bi izlaz u Radničkoj. Tu je izgradnja nogostupa u De Piennovoj, a projektirali bi nogostup u Celinama. Radimo projektnu dokumentaciju za novi vrtić i sufinanciramo školu plivanja sa 100 tisuća kuna i obnova objekata u Nerezinama iznosi 300 tisuća kuna.

vijece4

Planiramo napraviti šetnicu od Hotela “Bunčić” do Cerja, a možda i do Topolovca. Slijedi energetska obnova vrtića i I. Osnovne škole i projekt sanacije dvorca Patačić i male sportske dvorane u Lonjici te igralište u Luki. Reciklažno dvorište i sortirnica je projekt Komunalca, a prepolovio sam troškove reprezentacije- zaključio je Kralj.

vijece8

Vijećnik Dražen Sudinec (Reformisti) bio je skeptičan o predloženom modelu za investitore. – Oslobodit ćemo ih komunalne naknade i doprinosa i još ćemo im nešto platiti, ali ako dođu s čim ćemo graditi infrastrukturu. Zatražio sam popis svih projekata u Vrbovcu za koje je do sada ishođena građevinska dozvola, a popis nisam dobio.

vijece8 sudinec

U gradu imamo čovjeka koji upravlja nekretninama, a ne znam je li se vratio iz Njemačke, ali to radno mjesto je otvoreno. Imamo čovjeka za EU fondove, u Razvojnoj agenciji dvoje ljudi i trebali bismo zaposliti treću osobu. U LAG-u imamo dvoje ljudi, a Bačak vam ne odgovara jer je iz HDZ-a.

Turistička zajednica bi isto mogla nešto napraviti, a osnivamo novu firmu za Nerezine. Grad je u proteklih 12 godina tražio rješenje za Nerezine, a sad bi jedan čovjek trebao sve riješiti- rekao je Sudinec.

vijece2

Vijećnik Mijo Mijatović (HDZ) rekao je kako su neke stvari dobro napravljene, a dio novaca će Vrbovec dobiti od Vlade HDZ-a te izrazio želju za izgradnju nogostupa u Gradečkoj i Zagrebačkoj.

mijatovic

-Gradonačelnik nastavlja gdje smo mi započeli i drago mi je da je gradonačelnik stavio u proračun igralište u Luki. Vijećnici HDZ-a i HSU-a gledaju interese građana Vrbovca i ne libimo se učiniti presedan i nećemo biti SDP i HSS koji su zadnje četiri godine glasali protiv proračuna samo zato što ga je sastavio HDZ. Grad Vrbovec mora ići naprijed bez obzira tko vodi grad i podržat ćemo proračun zbog interesa građana Vrbovca-istaknuo je Mijatović.

antolkovic

Vijećnik Tihomir Antolković (SDP) je rekao kako je ovo prvi puta da je proračun socijalan i razvojan.

Vijećnik Damir Fašaić (HDZ) rekao je da će građanima Vrbovca biti bolje ako proračun bude dobar i realiziran. – Mogli bi naći razloge u proračunu koje se odnose na gospodarstvo i poljoprivredu i trebalo je više truda napraviti. Od Nerezina očekujemo prihode i drago mi je da su pronađena sredstva za udžbenike- istaknuo je Fašaić.

fasaic

Vijećnik Franjo Simić (HSU) pohvalio je zadane ciljeve od komunalne infrastrukture do ulaganja u socijalne programe. – Drago mi je da će umirovljenici dobiti novčanu božićnu čestitku- istaknuo je Simić.

simic

Nezavisni Stjepan Tvorić je napomenuo kako nakon dugo vremena postoji konsenzus oko proračuna i dotakao se vijećničkih naknada. – Bilo bi dobro kad bi se svi vijećnici odrekli naknade 200 kuna bruto i našlo bi se još prostora za neke projekte. Slično je i s tekućim donacijama strankama i nezavisnim listama i tu se može uštedjeti-rekao je Tvorić.

tvoric

Nakon poduže rasprave predsjednik Gradskog vijeća Dejan Jaić dao je točku dnevnog reda na usvajanje i nakon jednoglasnog prihvaćanja uslijedio je pljesak u vrbovečkoj vijećnici.

jaicvijece6vijece5vijece3

prigorski.hr

Facebook Comments