U petak do ponoći kandidati za glavnog državnog odvjetnika mogu podnijeti prijavu na natječaj za čelnu osobu DORH-a nakon što je Državnoodvjetničko vijeće 29. studenoga objavilo na svojoj mrežnoj stranici javni poziv za podnošenje prijava, piše u četvrtak Jutarnji list.

Novi glavni državni odvjetnik na toj bi dužnosti u svibnju iduće godine trebao zamijeniti Zlatu Hrvoj-Šipek koja je već najavila da se ne namjerava opet kandidirati. Kako vrijeme curi tako se u pravosudnim kuloarima sve više spominju imena iz tužiteljskih, sudačkih, odvjetničkih i općenito pravničkih krugova.

Zasad je za dužnost glavnog državnog odvjetnika stigla samo jedna prijava. Nikša Wagner, zamjenik splitske županijske državne odvjetnice, potvrdio je da se kandidirao za mjesto glavnog državnog odvjetnika i da je prijavu na natječaj poslao još prije 15 dana.

Kontaktirali smo još neke osobe čija su imena u optjecaju. – Znam isto što i vi, nemam se namjeru kandidirati za mjesto glavnog državnog odvjetnika – rekao je Jutarnjem listu u srijedu Damir Primorac, splitski odvjetnik koji se spominjao kao jedan od mogućih kandidata.

Prema natječaju za glavnog državnog odvjetnika, uvjeti su diploma prava, pravosudni ispit i 15 godina iskustva kao pravosudnog dužnosnika, odvjetnika, javnog bilježnika ili sveučilišnog profesora pravnih znanosti.

Ivana Turudića, suca Visokoga kaznenog suda kojeg se spominjalo kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika, nismo uspjeli dobiti. Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda čije se ime također spominje u tom kontekstu, nije dosad, koliko je poznato, podnio prijavu za natječaj, niti je odlučio hoće li to učiniti, navodi dnevnik.

Jedini potencijalni kandidat iz samog vrha Državnog odvjetništva čije se ime spominje u kuloarima je Emilijo Kalabrić, donedavni zadarski županijski državni odvjetnik, koji je početkom ove godine imenovan za zamjenika glavne državne odvjetnice. No, zasad nema informacija da je podnio prijavu.

Pristigle kandidature DOV će proslijediti Vladi koja će u Saboru predložiti imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika na rok od četiri godine, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.