Tjestenine po bakinim receptima Vrbovčanke Štefice Havoić

9. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Gastro kutak Tjestenine po bakinim receptima Vrbovčanke Štefice Havoić


Prije dvije godine Vrbovčanka Štefica Havoić (44), na adresi Križevačka 25., otvorila je svoj OPG Havoić Štefica, gdje proizvodi domaće ručno rađene tjestenine i kolače, a u čemu ju potpomaže suprug Mario.

Štefica je završila srednju trgovačku školu u Zaboku i željela je pokrenuti svoj posao.

Može se reći da je manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ imala svog utjecaja na njenu odluku.

-Ako je hrana pripravljana po bakinim receptima dobra tri dana u godini, pa idem i ja probati pripremati tjesteninu i kolače po bakinim receptima čitavu godinu – kazala je Štefica.

Suprugova baka Ana koja broji 91 godinu, a živi u Pokasinu u Općini Gradec, svojevrsni je Štefičin mentor.

IMG_6621[1]

Štefica je u obiteljskoj kući uredila poseban radni prostor za proizvodnju, gdje proizvodi petnaestak vrsta proizvoda od tjestenine i kolače. To je ‘ručni rad’ i proizvod koji se itekako razlikuje od industrijske proizvodnje.

-Dvije su skupine proizvoda koje proizvodim. Rezanci za juhu, široki rezanci od pirova brašna, heljde, buće i integralnog brašna te mlinci. Mlince pečemo u Pokasinu na peći koju ložimo na drva.
Kolači su dizani i to orehnjača, makovnjača, štrukli, a tu su i kiflice te suhi kolači.-

Štefica ističe kako su domaćice prepoznale njene proizvode.

-Jaja koja upotrebljavam snesle su naše kokice u Pokasinu. Odmah se vidi na boji tjestenine, da je riječ o domaćim jajima. Prodajem na štandu na Gradskoj tržnici u Vrbovcu utorkom i subotom. Kod mene je važna prodaja i na kućnom pragu. Zainteresirani dolaze kući. Nazovu telefonom. Sve u svemu ja sam zadovoljna načinom plasmana.-

IMG_6569[1]

I na kraju ova simpatična sugovornica sa osmjehom ističe kako se ovim poslom ne može obogatiti, no ona je sa svojom obitelji i to joj je najvažnije.

Ova obitelj ima troje djece, a najmanja, mezimica Marija ide u vrtić.

(Dragan Vicković)