Prije dvije godine Vrbovčanka Štefica Havoić (44), na adresi Križevačka 25., otvorila je svoj OPG Havoić Štefica, gdje proizvodi domaće ručno rađene tjestenine i kolače, a u čemu ju potpomaže suprug Mario.

Štefica je završila srednju trgovačku školu u Zaboku i željela je pokrenuti svoj posao.

Može se reći da je manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ imala svog utjecaja na njenu odluku.

-Ako je hrana pripravljana po bakinim receptima dobra tri dana u godini, pa idem i ja probati pripremati tjesteninu i kolače po bakinim receptima čitavu godinu – kazala je Štefica.

Suprugova baka Ana koja broji 91 godinu, a živi u Pokasinu u Općini Gradec, svojevrsni je Štefičin mentor.

IMG_6621[1]

Štefica je u obiteljskoj kući uredila poseban radni prostor za proizvodnju, gdje proizvodi petnaestak vrsta proizvoda od tjestenine i kolače. To je ‘ručni rad’ i proizvod koji se itekako razlikuje od industrijske proizvodnje.

-Dvije su skupine proizvoda koje proizvodim. Rezanci za juhu, široki rezanci od pirova brašna, heljde, buće i integralnog brašna te mlinci. Mlince pečemo u Pokasinu na peći koju ložimo na drva.
Kolači su dizani i to orehnjača, makovnjača, štrukli, a tu su i kiflice te suhi kolači.-

Štefica ističe kako su domaćice prepoznale njene proizvode.

-Jaja koja upotrebljavam snesle su naše kokice u Pokasinu. Odmah se vidi na boji tjestenine, da je riječ o domaćim jajima. Prodajem na štandu na Gradskoj tržnici u Vrbovcu utorkom i subotom. Kod mene je važna prodaja i na kućnom pragu. Zainteresirani dolaze kući. Nazovu telefonom. Sve u svemu ja sam zadovoljna načinom plasmana.-

IMG_6569[1]

I na kraju ova simpatična sugovornica sa osmjehom ističe kako se ovim poslom ne može obogatiti, no ona je sa svojom obitelji i to joj je najvažnije.

Ova obitelj ima troje djece, a najmanja, mezimica Marija ide u vrtić.

(Dragan Vicković)