Rim je od 21. do 27. studenoga najavio obilježavanje prvog tjedna talijanske kuhinje u svijetu s više od 1300 događanja u 105 zemalja.

Zamisao je poći korak dalje od industrijskih pizza i prilagođenih talijanskih recepata kako bi se popularizirali autentični proizvodi i kulinarska tradicija te valoriziralo talijansko gastronomsko umijeće.

“Kada govorimo o nekom jelu, govorimo ujedno o prošlosti onoga tko ga je pripravio, o određenom području i o kvaliteti namirnica”, istaknuo je ministar poljodjelstva Maurizio Martina predstavljajući inicijativu u društvu s kolegom iz ministarstva vanjskih poslova Paolom Gentilonijem.

Od Sjedinjenih Država preko Brazila, Kine, Kanade i Rusije do Japana, u tjednu će sudjelovati 295 talijanskih ustanova, veleposlanstava, konzulata i kulturnih centara, ne računajući restorane koji će se priključiti ovoj inicijativi.

U okviru manifestacije predviđena su 334 tematska događanja o otkrivanju talijanskih okusa, 173 susreta s vrhunskim kuharima i razgovor s njima o talijanskim kulinarskim običajima te 151 praktična demonstracija pred publikom.

(Hina)

fah