Nekoliko tisuća ljudi blokirao je u petak na sat vremena promet između Republike Srpske (RS) i Federacije BiH prosvjedujući protiv podizanja optužnice srpskom čelniku Miloradu Dodiku, događaj koji je predstavnik međunarodne zajednice ocijenii ‘jeftinom manipulacijom’.

Državni tužitelji optužuju predsjednika RS-a zbog bojkota odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, što je odnedavno kazneno djelo u toj zemlji.

Dodik ignorira Schmidta tvrdeći da njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH nije za to dobio mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Dodikovi pristaše su isprva planirali prosvjedovati pred zgradom tužiteljstva i suda u Sarajevu, ali je policija skup zabranila zbog straha od mogućih izgreda.

Na kraju su se prebacili na četiri lokacije na granici između RS-a i hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH. Najveći prosvjed je bio u Doboju na kojem su okupljeni nosili transparente poput ‘Granica postoji’ i ‘Schmidt je turist. Na demonstracijama je bila srpska članica kolektivnog predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Prosvjed je osiguravao velik broj pripadnika snaga reda, uključujući snajperiste na zgradama.

Schmidt je ocijenio da je nedgovorno ‘na međuentitetskoj crta razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele’.

„Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska crta razgraničenja prikaže kao crta razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima“, priopćio je Shmidtov ured.