Tiskana Pravila stolnoga kaptola križevačkog

4. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Tiskana Pravila stolnoga kaptola križevačkog

ika.hr


U izdanju Ordinarijata Križevačke eparhije 3. rujna iz tiska su izišla Pravila stolnog kaptola križevačkog. Jedinstveni dokument, niz desetljeća čuvan u Arhivu Križevačke eparhije, ima iznimnu povijesnu važnost.

Osim tekstualnog dijela djelo sadrži i niz do sada neobjavljenih fotografija križevačkih kanonika. U svojih pedeset točaka Statut ili Pravila križevačkog kaptola donose pravni okvir za djelovanje toga crkvenog tijela koje je u Križevačkoj eparhiji postojalo od davne 1840. godine. Zbor kanonika grkokatoličke biskupije kroz dugi niz godina vodio je zajedno s biskupom skrb za duhovni i materijalni napredak biskupije. U povijesnim razdobljima kada je Križevačka eparhija ostajala bez biskupa, kanonici su preuzimali vođenje biskupije.

U vremenu priprave za veliki jubilej 250. obljetnice uspostave Križevačke eparhije (1777. – 2027.) sve je više poticaja da se obnovi Zbor kanonika Križevačke eparhije. Novo djelo zasigurno će pridonijeti toj plemenitoj inicijativi. Pravila se mogu od 4. rujna nabaviti u sjedištu Ordinarijata u Križevcima i u zagrebačkom Grkokatoličkom sjemeništu.

ika.hr

Facebook Comments