Drugog dana kvalifikacija na Svjetskom gimnastičkom Challenge kupa u Kopru nastupilo je troje hrvatskih predstavnika, a plasman u finale izborili su Tin Srbić na preči i Tina Zelčić na gredi.

Riječanka Mila Prpić nastupila je na gredi i parteru, ali je ostala bez plasmana među najboljih osam.

Srbić i Zelčić su se pridružili Tijani Korent, Sari Šulekić i Mateu Žugecu koji su finale u Kopru u svojim disciplinama osigurali u četvrtak.

Otkad je u Antwerpenu prošle godine izborio Olimpijske igre, Tin Srbić sva natjecanja koristi kao pripremu za nastup u Parizu. Najbolji hrvatski gimnastičar od tada je nastupio na Svjetskim kupovima u Bakuu i Osijeku te na Europskom prvenstvu u Riminiju. Koper je također prilika za isprobavanje i usavršavanje vježbe. U današnjim kvalifikacijama Srbić se odlučio za lakšu vježbu početne ocjene 5.7. Sama izvedba bila je na visokom nivou s malim odbitkom. Ocjenom 14,450 Srbić je zauzeo treće mjesto mjesto iza Tajvanca Chia-Hunga Tanga i Talijana Carla Macchinija.

“Zadovoljan sam jako izvedbom, bilo je super. Dogodila se greškica u sredini vježbe, na vezi od dva ‘Tkačeva’ mi je malo ruka pobjegla pa nisam mogao povezati taj drugi Tkačev da bude veća početna ocjena. Kad se to desilo, odlučio sam i zadnji Adler izbaciti samo da uđem u finale. Sad je plan da sutra probamo na treningu ujutro i taj element Stadler-RIbalkov koji mi diže početnu ocjenu maksimalno na 6,6. Naravno, to ne mora biti 6,6, vidjet ćemo što ću izvesti. No, trenutno stoji da ćemo to probati, baciti se malo u vatru, makar i, kako mi to kažemo, krepao do kraja vježbe, bio totalno umoran. Osjećam se stvarno puno bolje nego što moje početne ocjene trenutno pokazuju, ali sve je u redu. Imamo još vremena do Olimpijskih igara, dajemo sve od sebe i vjerujem da će to sve sjesti na svoje mjesto”, rekao je Tin Srbić koji će finalni nastup imati u nedjelju oko 18.20 sati.

Iza Tine Zelčić odlična je sezona s nizom dobrih rezultata u Svjetskom kupu i na Europskoj smotri u Riminiju. Zagrepčanka je u Koper stigla s ciljem popravljanja dojma kako bi prvi dio godine završila u pozitivnom ozračju. U današnjim kvalifikacijama članica ZTD-a Hrvatski Sokol definitivno je u tome uspjela. Izvedba je bila odlična, ocjena visoka – Zelčić je u konkurenciji 31 gimnastičarke imala četvrti rezultat.

“Odradila sam stvarno dobru vježbu, ocjena 13,050 je moja najveća ocjena do sad. Sretna sam i veselim se nedjeljnom finalu i nadam se da ću ponoviti ovakvu izvedbu.”

Bolje od Zelčić danas su bile dvije Ukrajinke: Ana Laščevska i Diana Lobok. Treća je završila Talijanka Veronica Mandriota. Finale grede na rasporedu je u nedjelju s početkom oko 16.40 sati.

Na gredi je nastupila i Mila Prpić, koja je s ocjenom 11,350 zauzela 22. mjesto. Na parteru je mlada Riječanka bila 15. s ocjenom 11,750.

U subotu od 16 do 19 sati u dvorani Bonafika slijedi prvi finalni dan. Postolje će pokušati dohvatiti Tijana Korent na preskoku, Sara Šulekić na dvovisinskim ručama i Mateo Žugec na konju s hvataljkama.