Organizatori trke Terry Fox Run uručili su u tijeku Hrvatskog tjedna protiv raka donaciju od 35.200 eura Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju “Dr. Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti u Zagrebu kako bi unaprijedili zdravstvenu skrb malih onkoloških pacijenata.

Novac će biti utrošen za provedbu projekta Putovnica za preživjele od pedijatrijske neoplazme, digitalnih sažetaka o neoplazmi i liječenju te individualiziranim preporukama za zdravstveno praćenje namijenjenog svakoj osobi koja je u djetinjstvu liječena od maligne bolesti, priopćili su u četvrtak organizatori.

“Mnogi preživjeli nisu svjesni cjeloživotnih zdravstvenih rizika kasnih posljedica antitumorske terapije, a postoji i opći manjak informacija između zdravstvenih djelatnika o mogućim dugoročnim štetnim učincima nastalih liječenjem pedijatrijske neoplazme, istaknuo je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Zato ćemo sredstva prikupljena humanitarnom akcijom Terry Fox Run usmjeriti na provedbu Putovnice za preživjele od pedijatrijske neoplazme koja će unaprijediti kvalitetu kontinuirane zdravstvene skrbi naših malih onkoloških pacijenata”, dodao je Roić.

Organizatori trke ističu da veliki napredak u liječenju djece i adolescenata s malignim bolestima rezultira sve brojnijom populacijom preživjelih koja se danas u Europi procjenjuje na oko 500.000 u dobi od 25 do 29 godina.

Petogodišnja stopa preživljenja iznosi iznad 80 posto i rezultat je primjene agresivnih multi modalnih terapijskih protokola prilagođenih grupama rizika.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga poručio je da razinu civiliziranosti jedne nacije trebamo mjeriti razinom skrbi prema našoj djeci, a posebice djeci koja boluju od malignih bolesti. I zato, kaže, nije slučajno da donacija ide Klaićevoj bolnici, referentnom centru za liječenje djece u Hrvatskoj.

“Terry Fox Run postala je jedna od najboljih i najprepoznatljivijih akcija u borbi protiv malignih bolesti kojom, ne samo da se prikupljaju značajne donacije, već je postala i jedan od važnijih kanala za podizanje svijesti o borbi protiv zloćudnih bolesti”, istaknuo je Eljuga.

Organizatori trke napominju da je i 24. trka Terry Fox Run s velikim brojem sudionika koji su se odazvali potvrdila svoj status simbola nade, a hrvatsko jubilarno 25. izdanje bit će održano na zagrebačkom Jarunu  22. rujna.

Hrvatsko izdanje održava se u organizaciji Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.