Međunarodnim stručnim skupom “Termalna voda jučer, danas, sutra” na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama u petak je počela trodnevna manifestacija Aquafest, a u fokusu ovogodišnjeg skupa je termalni turizam.

O termalnom turizmu govorit će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva koji se bave liječenjem termalnim vodama, ali bit će riječi i o primjerima grijanja kompletnih gradova i institucija.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić predstavio je Nacionalni spinalni centar, koji će uskoro otvoriti svoja vrata, te govorio o njegovoj funkciji u zdravstvenom turizmu.

„S obzirom na osamdesetak ozbiljnih pacijenata koji će se liječiti u tom centru, generirat će posjete rodbine i sve ono što ćemo osjetiti kroz povećan broj noćenja u objektima koji služe zdravstvenom turizmu, prvenstveno u objektu Minerva. Kroz ugostiteljsku uslugu i stvaranjem imidža na duži rok, doći ćemo do prepoznatljivosti ne samo bolnice, nego i cijele destinacije”, istaknuo je Kovačić.

Dodao je kako je pandemija covida-19 katastrofalno utjecala na zdravstveni sustav naglasivši da rehabilitacijske bolnice 30-40 posto prihoda ostvaruju na tržištu zdravstvenih i zdravstveno-turističkih usluga, a u tri godine bolnici je nedostajalo u prosjeku dva milijuna kuna od tržišnog poslovanja.

Na stručnom skupu sudjeluje i Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, koji ističe da je zdravstveni turizam jedan od ključnih turističkih proizvoda u većini kontinentalnih županija.

„Upravo toplice su lokomotive koje mogu povući kompletan razvoj svih ostalih segmenata turizma na kontinentu”, kazao je Medak dodavši da Hrvatska dosad nije u dovoljnoj mjeri koristila potencijale geotermalnih izvora.

Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj u Ministarstvu turizma i sporta, rekla je da s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom turističkom zajednicom rade na izmjenama zakona i podzakonskih akata, na promociji i brendiranju zdravstvenog turizma.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec kaže da je županija na natječaj iz turizma prijavila projekt unutarnjeg uređenja Minerve, a Grad Varaždinske Toplice projekt „Aqua Iasae – Varaždinske Toplice – grad na termalnoj vodi“.