Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS) u utorak je u Dubrovniku komentirao prosvjed Radničke fronte na zagrebačkom Markovom trgu te je ocijenio kako je njihovo pravo da prosvjeduju i da artikuliraju svoje stavove, ali i da je pravo drugih da ne dijele ista stajališta.

Tepeš smatra da je prosvjed protekao “korektno” i bez nekih nepoćudnih izjava, ali i dodao kako je očito da će prosvjeda biti i više.

Ustvrdio je da je Ministarstvo vanjskih poslova u prošlom mandatu dodijelilo oko milijun kuna u jednom danu udrugama od čega je sporno da je “Dokumenta”, čiji je član brat bivše ministrice Vesne Pusić, dobila oko 250 tisuća kuna, dodavši da ju tu informaciju pročitao u medijima.

“Očito je to će se ta ‘pipa’ zatvoriti i da su nezadovoljni…Naravno je da je legitimno pravo Zorana Pusića da bude na prosvjedu i da prosvjeduje jer više neće dobivati novac za udrugu ‘šakom i kapom'”, rekao je Tepeš.

Na zamolbu da komentira “osipanje članstva” Društva dramskih umjetnika i poteze ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Tepeš je odgovorio kako ne bi komentirao poteze ministra Hasanbegovića.

“Svi moraju biti svjesni da u zapadnim demokracijama određene garniture odlaze dolje, a određene garniture dolaze na vlast…Mislim da nije lijepo to što se radi prema ministru Hasanbegoviću. Svi moraju biti svjesni da je on dobio mandat od premijera da bude ministar kulture, a za ostalo, njega pitajte. U Hrvatskoj treba biti svjestan što znači demokracija i što znači promjena vlasti, ništa drugo”, rekao je Tepeš.

Tepeš je na upit o svojoj nazočnosti na zagrebačkom prosvjedu protiv trodnevnog ukidanja koncesije televiziji Z1 odgovorio da je dobio poziv HVIDR-e Grada Zagreba te da bi bio licemjer kad ne bi došao tamo jer to su njegovi prijatelji

“Smatram da sam na tom prosvjedu poslao poruku, i to protiv dvostrukih mjerila, i vrlo sam dobro iskomunicirao dolazak na prosvjed, ali, nažalost, drugi ‘lijepe etikete’ i moja poruka u javnosti s tog prosvjeda nije došla. Uvijek ću biti protiv zabrane medija i nikad za zabranu medija, volim kada me se kritizira i iznošenje raznih stavova”, rekao je Tepeš.

“Degutantim” ocjenjuje to što je bivši premijer Zoran Milanović (SDP) ratnim vojnim invalidima koji su bili na tom skupu prilijepio etiketu “filofašisti” te napomenuo kako “nitko na jučerašnjem skupu nije poslao poruku da je Milanović prešao svaku mjeru”.

(Hina)

fah