Teorijski dio devetog Subversive Festivala, platforme za teoriju i aktivizam koja njeguje pluralizam, dijalog i kritički pristup društvu, a ove je godine posvećena politikama prijateljstva, otvara se u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Europa.

U fokusu ovogodišnje Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog foruma odnos je ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitčkog stanja “ljudi bez svojstava”.

Uz pomoć više od stotinu intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista festival će pokušati odgovoriti na aktualno pitanje – može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i s Bliskog istoka dekonstruirati jedinstvo Europske unije ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stavovima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i kršćanskim temeljima europskim vrijednosti, stoji u najavi.

Međunarodna konferencija otvara se panelom “Rasplet ili intermezzo? Izbjeglička kriza kao ponovljeni ispit za europski politički projekt”, te nastavlja predavanjem Heinera Flassbecka, “Kritički osvrt na ekonomsku politiku u Europskoj uniji i Europskoj monetarnoj uniji”.

Festival će se održati do 16. svibnja u kinima Europa i Tuškanac te MM centru, a tradicionalno je podijeljen u filmski i teorijski dio.

U njegovu su fokusu interesa, među ostalim, novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, odnosi države i Crkve.

U razgovorima će sudjelovati, među ostalima, nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne “intelektualne i aktivističke snage” poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna, povjesničarke Dubravke Stojanović, Budimira Lončara.??

Filmski dio festivala od 8. svibnja s pedesetak naslova

Filmski festival dio festivala održat će se od 8. do 16. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, s više od pedeset filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu “Wild Dreamer” za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Program otvara najnoviji film izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija “Između ograda” o Teatru potlačenih, sastavljenom od imigranata i tražitelja azila putem kojeg Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi Piera Paola Pasolinija, te programi Švicarski aktivistički film i Hommage, koja će podsjetiti na tri filmaša koji su umrli ove godine – na najradikalnijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog redatelja Andrzeja Żulawskog, čijim će se nagrađenim oproštajnim djelom “Kozmos” zatvoriti ovogodišnji festival.

U popratnom programu održat će se i masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala, Karpa Godine.

Zbog smanjenih, a dijelom i potpuno uskraćenih sredstava od grada i države Subversive Festival morao je pokrenuti crowdfunding kampanju, kojom pokušavaju prikupiti donacije za održavanje festivala. Pozivaju i sve udruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije i pojedince da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, no uz pomoć dosadašnjih suradnika ipak će zadržati standardnu strukturu.

(Hina)

fah