Tea Hatadi, profesorica likovne umjetnosti i ravnateljica Gradskog muzeja Križevci, održala je 30. lipnja u prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, radionicu na temu „Tradicija likovnog stvaralaštva u orehovečkome kraju“.

Pred članovima Likovne udruge Prigorje Art i ostalim sudionicima radionice zainteresiranima za područje likovne umjetnosti, profesorica Hatadi je uvodno govorila o povijesti naive.

Polaznici radionice su pod stručnim vodstvom analizirali djela najznačajnijih predstavnika naive, koji su pod utjecajem pučke tradicije bilježili teme iz svakodnevnice, poput pučkih slavlja, krajolika, interijera, radova u kući ili na polju te razne druge bajkovite i fantastične prizore.

Jučerašnji je susret bio svojevrsni teorijski uvod za sve buduće likovne vježbe na radionicama u angažmanu Likovne udruge Prigorje Art. Sudionici radionice ne moraju imati prethodna likovna znanja ili iskustva u području crtanja / slikanja. Dovoljno je imati želju naučiti nešto novo.

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Likovna udruga Prigorje Art, Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak.

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Likovne udruge Prigorje Art, koje će se održati unutar ciklusa radionica o tehnici naivnog slikanja te upoznavanja s osnovama slikanja uljem na staklu, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

radionica1 radionica2 radionica3 radionica4

Sadržaj ovog izvješća s radionice isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.