Nakon 50 godina od mature sastala se generacija učenika 1. generacije Tehničke škole, strojarskog smjera koju je u suradnji s tadašnjom školom učenika u privredi osnovao i financijski pomogao RO Čelik Križevci.

Pored školovanja radnika za proizvodna zanimanja tadašnja uprava Čelika došla je do spoznaje da za svoje potrebe školuje tada deficitaran kadar – strojarske tehničare koji su potencijalno mogli poslije ići na studij strojarstva i brodogradnje uz stipendiranje također od strane Čelika.

Za sve diplomirane inženjere odmah je bio osiguran i stalan posao uz mogućnost napredovanja i razvoja u struci. Školu su kadrovski popratili profesori za stručne predmete iz već poznate Tehničke škole iz Bjelovara i inženjerski kadar iz Čelika, a ostale opće predmete predavali su profesori iz Škole učenika u privredi kao i profesori iz Gimnazije sa kojima su dijelili istu zgradu.

Škola i nastavničko vijeće postavili su vrlo rigorozne uvjete jer je Čelik htio kvalitetan kadar, a stručna praksa obavljala se u njegovim pogonima. U prvi razred upisano je 42 đaka a maturiralo je samo 26, što govori o visokom nivou potrebnog angažmana. Još je niz godina nastavljeno školovanje iste struke čiji su polaznici također našli zaposlenje u Čeliku ili u srodnim tvrtkama.

Prisjetili su se danas školskih dana u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima, a druženje će nastaviti u križevačkom restoranu “Kalnik”.

Dsc 3280 Dsc 3284 Dsc 3297 Dsc 3306