Dva dana nakon osvajanja naslova svjetske prvakinje u kategoriji do 70 kg, hrvatska judašica Barbara Matić vratila se u Hrvatsku, gdje joj je u Zagrebu priređen doček ispred Hrvatskog judo saveza u Domu sportova.

Hrvatske zastave, deseci zamolbi za fotografiranjem i autogramom, ukrasni baloni i cvijeće dočekali su najbolju hrvatsku judašicu na Trgu Krešimira Ćosića, gdje je došla u poslijepodnevnim satima s trenerom Vladimirom Preradovićem i reprezentativnim kolegicama Karlom Prodan (do 78 kg), Larom Cvjetko (do 70 kg) i kolegom Dominikom Družetom (do 81 kg).

“Ovo je fenomenalno. Čula sam da će biti ljudi, ali toliko pozitivne energije i podrške uoči Tokija, zaista nisam mogla niti sanjati”, rekla je zlatna Barbi, koja će na novoj olimpijskoj ljestvici biti među prvih sedam judašica, dodavši:

– Da nema toliko poziva i čestitki, ja bih već gledala samo prema naprijed. Međutim, dodatni ponos mi je što sam uspjela osvojiti prvu svjetsku seniorsku medalju za hrvatski judo i vjerujem da ćemo ovim još dodatno približiti judo ljudima koji možda dosad nisu toliko pratili tatami i naše nastupe.

Dočekali su ju čelni ljudi Hrvatskog judo saveza predvođeni predsjednicom Sandom Čorak te izaslanici institucija poput Hrvatskog olimpijskog odbora, Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Osmjesi nisu silazili prisutnima, a trener Preradović je isijavao ponos:

“Od šeste godine života Barbara se priprema za najveće stvari. Sad se popela na svjetski tron, a zna se kako olimpijski uspjeh ima još veću težinu i sjaj. Ipak, nismo nezahvalni na ovom uspjehu i upotrijebit ćemo ga za još kvalitetniji rad. Nakon još par dana pažnje javnosti i medija želimo se okrenuti završnim pripremama za Olimpijske igre i imati što veći mir”.

Olimpijski judo turnir na rasporedu je od 24. do 31. srpnja, a za olimpijska odličja Barbara i Karla Prodan će se boriti u legendarnoj dvorani Nippon Budokan u Tokiju. Matić nastupa u srijedu 28. srpnja, a Prodan u četvrtak 29. srpnja.

(Hina)