Svjetski dan ptica selica ove godine u Zagrebačkoj županiji se obilježava cijeli mjesec mnogobrojnim događanjima, javljaju iz Javne ustanove Zeleni prsten.

Proteklog vikenda 20-ak umjetnika, profesionalaca i amatera, iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Pisarovine, članova ULAK-a Karlovac i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, sudjelovalo na likovnoj koloniji u Zavičajnom muzeju Donja Kučina.

rhdr

Kolonija je bila posvećena jednoj od najpoznatijih ptica selica, bijeloj rodi. Prikazuju život roda, njihova staništa, okoliš, prostor na kojem borave, čime se hrane, ali i selidbu.

Tijekom jeseni organizatori manifestacije, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Turistička zajednica Općine Pisarovina, organizirat će izložbu slika nastalih na ovoj koloniji kao i kolonije pod nazivom „Rodino Ljeto u Kupčini“.

Naslikaj me - likovna kolonija -rode (6) (Large)

– Cilj kolonije je povezati kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije kako bismo istaknuli važnost suživota čovjeka i prirode. Opstanak roda ovisi o trudu čovjeka i društva u očuvanju prirodnih staništa i tradicijskih krajolika. Obzirom na broj koliko ih imamo u županiji, možemo zaključiti da rode vole Zagrebačku županiju – kazala je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije dr.sc. Tatjana Masten Milek.

Naslikaj me - likovna kolonija -rode (4) (Large)

Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od struje, a hrane na poljoprivrednim površinama.

Naslikaj me - likovna kolonija -rode (3) (Large)

Tijekom svibnja održat će još i nagradni foto natječaj za djecu „Uhvati me ako možeš“, Likovne radionice za djecu „U rodinu gnijezdu“, radionica „Zabavna pustolovina rode Katice“, izložbu fotografija o rodama, razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina a možete pratiti i u živo što se događa u gnijezdu rode na linku Tajanstveni život roda – JU Zeleni prsten Zagrebačke županije (zeleni-prsten.hr).

Program je besplatan za sve sudionike.

Naslikaj me - likovna kolonija -rode (9) (Large) Naslikaj me - likovna kolonija -rode (2) (Large)