Na području Grada Vrbovca i susjednih općina danas ima 152 pčelara koji posjeduju 7970 pčelinjih zajednica.

UN je prepoznao važnost pčela, te je 20. svibnja proglasio Svjetskim danom pčela. Taj datum je odabran kako bi se skrenula pozornost o značenju pčela, te upozorilo na njihov masovni gubitak. Svake godine bilježi se masovni pomora pčela na paši za što se pretpostavlja da je krivo prskanje insekticidima za vrijeme cvatnje .

Povodom Svjetskog dana pčela pčelari Zoran Čičak i Jasmina Lipić su ispred Udruge pčelara Vrbovec obilježili taj dan druženjem s djecom iz Dječjeg vrtića Vrbovec i Dječjeg vrtića Din Don u Gradecu.

Djeca su mogla vidjeci pčelice uživo u Apisariju, osladili su se medom, a vrtićima su podijelili edukativne slikovnica “Pčelice”autoricedr. sc. Gordane Hegić, koje na djeci prilagođen način pričaju o pčelama.

Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju.To je jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi.

pcelice4

Stručnjaci tvrde da pčele med proizvode na isti način već 150 milijuna godina.
Zanimljivo je istaći i ovo: da bi proizvele 1 kg meda pčele trebaju obići 15 milijuna cvjetova, drugi riječima za 1 kg meda pčele četiri puta lete oko zemlje.

pcelice6
Kako možemo pomoći pčelama:
1. U dvorištu, vrtu i na balkonima posadite medonosne biljke.
2. Nemojte kositi dvorišta i voćnjake za vrijeme najvećeg cvjetanja biljaka, a travu kosite u večernjim satima.
3. Prije prskanja insekticidima pokositi cvjetnice u voćnjacima i vinogradima kako nakon prskanja ne bi privlačile pčele.
4. Pčelarima omogućite smještaj pčelinjaka na poljoprivrednim površinama. Time će pčele imati pašu, a vaši usjevi će imati veće prinose i bolje plodove.
5. Ukoliko morate prskati, koristiti pesticide koji nisu štetni za pčele i prskati kad nema vjetra, rano ujutro ili kasno navečer, kad su pčele u košnicama.
6. Učite djecu i mlade ljude o značenju pčela.
7. Med i druge pčelinje proizvode kupujte kod lokalnog pčelara.
8. Sudjelujte u događajima koji podržavaju brigu za pčele.

pcelicepcelice2