Svjetski dan divljih vrsta obilježava se u srijedu, 3. ožujka, pod geslom “Budućnost divljih vrsta je u našim rukama”, sa ciljem upozoravanja na problem nezakonite trgovine divljim vrstama biljaka i životinja zbog koje je ugrožen opstanak mnogih vrsta, poput slonova kojih je u krivolovu u zadnjih pet godina stradalo više od 66.000.

Opća skupština UN-a proglasila je 3. ožujka Svjetskim danom divljih vrsta jer je na taj dan 1973. potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Hrvatska je potpisnica te Konvencije, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nadležno je za njezinu provedbu, kao i za provedbu EU uredbi o trgovini divljim vrstama i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo.

Provedbom CITES-a osigurava se održiva međunarodna trgovina koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju vrsta. Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene međunarodnom trgovinom, a nosorozi, slonovi, tigrovi, morski psi i egzotične vrste drveća samo su neke od najugroženijih vrsta.

Potražnja za slonovačom, primjerice, najveći je pokretač krivolova na slonove. Unatoč potpunoj zabrani međunarodne trgovine od 1990. godine, deseci tisuća slonova stradavaju kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za proizvodima od slonovače. Zbog krivolova u zadnjih pet godina ubijeno je više od 66.000 slonova.

Prema procjenama, na globalnoj razini godišnje kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ugroženim vrstama prođe između 60 i 150 milijardi kuna, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem, ističe Ministarstvo.

Kako bi ojačala ulogu EU-a u globalnoj borbi protiv tih nezakonitih aktivnosti, Europska komisija je 26. veljače donijela akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU-a. U Ministarstvu kažu kako je riječ o ambicioznom akcijskom planu kojim se pokreću svi diplomatski i trgovinski alati te instrumenti razvojne suradnje EU-a kako bi se stalo na kraj jednoj od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 28 država članica trebaju provesti do 2020. godine, a prioriteti su sprječavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune, poboljšanje provedbe postojećih propisa i učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem suradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona, kao što je Europol.

U subotu, 5. ožujka, od 11 do 16 sati, u zagrebačkom ZOO-u održat će se edukativno-zabavni program kojim će ZOO i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode obilježiti Svjetski dan divljih vrsta.

(Hina)

fah