Obvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za one koji ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja covid-19, uvodi se radi povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to prije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, priopćila je u ponedjeljak Vlada.

Sutra, naime, na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

Mirni prosvjed uoči ove odluke održan je i danas u centru Križevaca. Ivan Pokupec nam je rekao kako su se građani okupili u sklopu akcije “Svjetlom protiv mraka”. – Akcija se odvija u više od 50 gradova diljem Republike Hrvatske. Križevci su Bogu hvala jedan od tih gradova i ovdje se okupljamo kako bi svima priznali pravo da se zaštite kako smatraju da je potrebno.

Imamo problem kada ta zaštita postaje uvjet za ostvarivanje osnovnih prava, prava na kretanje, prava na rad i prava na zdravstvenu skrb. Simbolično se diljem Hrvatske okupljamo kako bismo upozorili na taj problem da ljudi koji nisu “podobni” ne mogu ostvariti svoja osnovna prava – poručio je Pokupec.

20211115_184907_resize 20211115_184918_resize 20211115_184923_resize