Svijetom je 2023. do kraja rujna putovalo 975 milijuna turista ili 38 posto više nego u isto vrijeme 2022., a zbog snažne turističke potražnje i potrošnje, uvjetovane i porastom cijena, globalno će turizam do kraja 2023. dostići razinu od 90 posto iz 2019. te se u 2024. vratiti na te razine, nove su procjene UNWTO-a.

“Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 posto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona”, ističu iz UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije).

Iznose i da je prema prvim procjenama u trećem tromjesečju 2023. međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 posto od onih prije pandemije u istom tromjesečju te da ih je u srpnju bilo 92 posto, čim je taj mjesece najbolji do sada od početka pandemije.

Za prihode od međunarodnog turizma iz UNWTO-a procjenjuju da bi globalno u 2023. mogli dosegnuti oko 1,4 bilijuna američkih dolara, što je oko 93 posto tih prihoda iz 2019.

Novi podaci (ali još privremeni) UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u 2023. došlo jednako ili i više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019., što glavni tajnik te UN-ove agencije za turizam Zurab Pololikashvili kometira “ključnim za odredišta, tvrtke i cijele zajednicama kojima je turizam kao sektor glavni spas”.

Najveći oporavak na Bliskom istoku, u Europi i Africi

Po svjetskim regijama, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u 2023. posjetilo odredišta Bliskog istoka, Europe i Afrike, koje i predvode oporavak od pandemije.

Bliski istok je u tome daleko najjači, jer je jedina svjetska regija koja je premašila rezultate iz 2019. i to sa 20 posto više dolazaka stranih turista u prvih devet mjeseci 2023., što iz UNWTO-a objašnjavaju mjerama olakšavanja viznog režima, razvojem novih destinacija, ulaganjima u nove projekte povezane s turizmom i drugim u toj regiji.

Europa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 posto dolazaka stranih turista iz 2019., no i dalje je najposjećenija regija u svijetu u kojoj 550 milijuna međunarodnih dolazaka turista čini 56 posto od njihovog ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta pridonijeli turisti iz SAD-a.

Afrika je stigla do 92 posto dolazaka turista od prije pandemije, dok je Amerike u devet mjeseci 2023. posjetilo njih oko 89 posto kao 2019.

Azija i Pacifik su dosegli 62 posto rezultata prije pandemije zbog sporijeg ponovnog otvaranja za međunarodna putovanja.