SVIJETLI PRIMJER U HRVATSKOJ I EUROPI Rajn: Budućnost Križevaca je zelena i održiva; Domac: Iskustva Križevaca treba prenijeti na ostatak Hrvatske

17. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Križevci SVIJETLI PRIMJER U HRVATSKOJ I EUROPI Rajn: Budućnost Križevaca je zelena i održiva; Domac: Iskustva Križevaca treba prenijeti na ostatak Hrvatske


U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci danas je održan sastanak gradonačelnika Križevaca Marija Rajna s ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julijem Domcem na temu energetskih politika Križevaca i obnove stare gradske jezgre. Sastanku su, između ostalih, nazočili i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško  te ispred Zelene energetske zadruge Sandra Vlašić.

Gradonačelnik Rajn kazao je kako su na sastanku raspravljene vrlo važne teme za budućnost Križevaca, a razgovaralo se i o programiranju sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije. -Raspravljali smo o temama građanske energije kojima svjedočimo na samom krovu RTCP-a, ali i posebno smo raspravljali o obnovi stare gradske jezgre, koju želimo provesti na zeleni, održiv razvoj. -kazao je Rajn istaknuvši kako su svjesni da su na početku procesa, a tu će im puno pomoći iskustvo dr. Domca.

Mario Rajn

-Mislim da svoj značaj možemo itekako apostrofirati na europskoj razini, osobno kao član Borda Energy Cities, a gosp. Domac je član i Covenant of Mayors. Vjerujem da je budućnost Križevaca itekako zelena i održiva. Sigurno s ovakvim partnerima možemo profitirati. -kazao je Rajn.

Dr. sc. Julije Domac istaknuo je kako su Križevci svijetli primjer kako poticati građansku energiju te kako razmišljati zeleno i održivo. -S obzirom na veličinu grada Križevci su primjer i u Hrvatskoj i u Europi i u jugoistočnoj Europi, koji se puno puta može replicirati. Tim gradonačelnika Rajna ostvario je zavidne rezultate i uvijek postoji prostor da se napravi nešto više. -rekao je Domac.

IMG_20210217_130957

-Smisao energetske tranzicije je upravo ovo što se u Križevcima događa – demokratizacija, decentralizacija te omogućavanje da građani koji ovdje žive i rade uživaju benefite vlastitog obnovljivog izvora energije. Iskustva Križevaca probat ćemo prenijeti na ostatak Hrvatske. -poručio je Domac.

Sandra Vlašić kazala je kako višegodišnja suradnja s Križevcima daje rezultate. -Križevci su krenuli sa svojim malim zelenim planom i prije nego ga je EU zadala kao svoju glavnu razvojnu strategiju. Križevci su bili prvi u mnogim stvarima i prvi su uključili građane, što je jedan od primjeri koji želim da preuzmu i drugi gradovi. Zalogaj i izazovi ispred nas su puno veći i zato je suradnja s građanima i strukom izuzetno važna. -istaknula je Vlašić.

IMG_20210217_131002

-Javno-civilno-privatno partnerstvo zajedno u dobrom smjeru grada, koji je najbolje mjesto za život i koji je energetski neovisan i otporan na sve vrste katastrofa i kriza. -zaključila ja Vlašić.

Facebook Comments