Rusija u ponedjeljak slavi 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin će održati dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

Na moskovskome Crvenom trgu održat će se vojna povorka u kojoj će sudjelovati oko 11. 000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema.

Osam borbenih zrakoplova na nebu će oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

“Z” označava ruski izraz “za pobjedu”.

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Nagađalo se da bi Putin mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika u ponedjeljak, iako je Kremlj to već odbacio kao “glupost”.

Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati niti jedan predsjednik strane države.

Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa i streljiva da ispuni sve zadaće dodijeljene oružanim snagama zemlje, izjavio je u ponedjeljak zamjenik premijera Jurij Borisov, pred početak vojne parade, a prenosi agencija Interfax.

U ponedjeljak ujutro u Moskvi je u devet sati počela vojna parada u povodu Dana pobjede koju ove godine svijet pomno promatra zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kroz vrata Spasiteljeve kule na Crveni trg izašao je automobil s brojem 0001 u kojem je ministar obrane Sergej Šojgu.

Očekuje se i obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji prati paradu s tribine na Crvenom trgu okružen suradnicima i vojnim vrhom zemlje.

Visoki dužnosnik Pentagona rekao je u ožujku da Rusiji, koja je 24. veljače poslala tisuće vojnika u Ukrajinu u, kako je naziva, specijalnu vojnu operaciju, ponestaje precizno vođenih raketa.

Borisov je rekao da Rusija razvija hipersonične rakete nove generacije za izvođenje udara iz zraka, kopna i mora.

Zelenskij: Pobijedit ćemo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, obilježavajući pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, izjavio je u ponedjeljak da se njegova zemlja bori za novu pobjedu i da će dobiti rat s Rusijom te neće prepusti nikakav teritorij.

“Na Dan pobjede nad nacizmom borimo se za novu pobjedu. Put do nje je težak, ali ne sumnjamo da ćemo pobijediti”, poručio je u pisanom obraćanju.

Zelenskij je rekao da su Ukrajinci slobodni narod koji se mnogo puta u povijesti borio za svoju zemlju i imao svoj “vlastiti put”.

“Danas vodimo rat na ovom putu i nikome nećemo dati ni komadić naše zemlje… i nikome nećemo dati ni komadić naše povijesti”, rekao je.

“Ponosni smo na naše pretke koji su zajedno s drugim narodima u antihitlerovskoj koaliciji pobijedili nacizam. I nećemo dopustiti nikome da prisvoji tu pobjedu, nećemo dopustiti da se ona otme”.

Dodao je: “Nema okova koji bi mogli vezati naš slobodni duh. Nema okupatora koji može pustiti korijenje u našoj slobodnoj zemlji. Nema osvajača koji može zavladati našim slobodnim narodom. Prije ili kasnije pobjeđujemo.”