Vodstvo Sveučilišta u Zagrebu želi bolje prometno povezati kampus Borongaj s drugim dijelovima Zagreba kao preduvjet razvoja, o čemu su u petak na Sveučilištu održali sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Grada Zagreba.

Rektor Stjepan Lakušić predstavio je okvirni plan faza u procesu prometnoga povezivanja Ulice Grada Gospića i Mandlove ulice s Kampusom, priopćeno je.

Plan obuhvaća produljenje tramvajske pruge, izgradnju obodnih cesta, kao i izgradnju cestovnoga i tramvajskoga podvožnjaka i pješačko- biciklističkog nathodnika.

Radnom sastanku u auli Sveučilišta nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić.

Butković je snažno podržao projekt te istaknuo važnost maksimalnog ubrzanja procesa, posebno izrade projektno- tehničke dokumentacije. Projekte nije moguće financirati samo s državne razine, pa je važno koristiti novčana sredstva koja institucije mogu dobiti iz europskih programa financiranja te putem kredita, u čemu važnu ulogu ima i Grad Zagreb, ali i Hrvatske željeznice.

Fuchs je rekao da je prometna infrastruktura glavni preduvjet za ponovni zamah projekta Kampusa Borongaj Sveučilišta te da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja maksimalno podržati njegovu realizaciju.

„Budući da će se projekt provoditi u fazama, tijekom višegodišnjega razdoblja, postupno će se graditi nove zgrade fakulteta na Kampusu“, najavio je.

Tomašević istaknuo je da Kampus Borongaj smatra izuzetno važnim projektom koji će transformirati cijeli Zagreb, posebice zbog poveznice između Sveučilišta, Grada Zagreba, države i privatnoga sektora radi razvoja start-upova i poticanja inovacija.

„Iako još treba riješiti određena imovinsko- pravna pitanja, Grad Zagreb i ZET sigurno će krenuti u produljivanje tramvajske pruge prema Kampusu. Također, zalažemo se za povezivanje Kampusa s građanima susjednih naselja te za razvoj zajedničkih aktivnosti, kao i za preseljenje Zagrebačkoga inovacijskoga centra (ZICER) u prostor Kampusa“, rekao je Tomašević.

Sudionici sastanka usuglasili su se da je u ovom trenutku prioritet što prije pripremiti projektnu dokumentaciju, a fokus će se usmjeriti na projektiranje produljenja tramvajske pruge i izgradnju obodne ceste na zapadnom dijelu Kampusa.

Lakušić je ocijenio da je to povijesni dan i dodao da su današnjem sastanku mu prethodili sastanci s gospodarstvenicima i predstavnicima 24 najveća gospodarska subjekta u Hrvatskoj koji su izrazili zainteresiranost za suradnju i zajedničko investiranje u kapacitete Kampusa.