Sveti Petar Orehovec: Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ održala radionicu pod nazivom “Biologija vinove loze“

11. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Sveti Petar Orehovec: Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ održala radionicu pod nazivom “Biologija vinove loze“


Diplomirani inženjer agronomije Denis Maksić, održao je 10. lipnja u prostorijama Društveno kulturnog centra Kuća ideja – prostor zajedništva, radionicu na temu „Biologija vinove loze“.

Pred članovima Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ iz Svetog Petra Orehovca te drugim gostima zainteresiranima za temu vinogradarstva i vinarstva, Maksić je započeo radionicu govoreći o morfološkim obilježjima vinove loze te detaljno obrazlažući sve pojedinosti o vegetativnim i generativnim organima ove biljke.

kud prigorec3

Ove su godine niske proljetne temperature usporile vegetaciju u vinogradima pa se među okupljenima prodiskutiralo o temi zaštite vinove loze u uvjetima nepovoljnih klimatoloških prilika. Sudionici radionice razmijenili su iskustva s pojavama različitih štetnika i bolesti u svojim vinogradima, a Denis Maksić savjetovao ih je o agrotehničkim mjerama i raznovrsnim načinima zaštite nasada vinove loze.

kud prigorec5

Kao gostujući predavač u Društveno kulturnome centru „Kuća ideja – prostor zajedništva“, predavač je u znak pažnje poklonio bilikum, odnosno zemljani vrč za sve naredne vinogradarske radionice. Svim sudionicima podijelio je brošure na temu „Vincekova po Križevačkim štatutima“ kao i Vinogradarski priručnik, autora Stipe Stipića, s korisnim preporukama i smjernicama za svakog vinogradara.

kud prigorec2

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec.

Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Likovna udruga Prigorje Art. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

kud prigorec4

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Facebook Comments