Sveti Lovro – svetac cijelog svijeta, jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomen dan slavi se danas, 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je gradova Rima i Roterdama, kao i države Kanade.

U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le Mura, a osim te postoji još šest drugih crkava s imenom istog sveca . No, iako je sv. Lovro u Rimu naročito štovan mučenik, njegovo štovanje nije isključivo rimska stvar. Već tamo od V. stoljeća pa dalje, a nadasve u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni grada koji ne bi imali bar jednu crkvu njemu na čast posvećenu.

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Stavio ga je kao protođakona svima na čelo i tako mu iskazao veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. Mučeništvo sv. Lovre se prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Svečev dan tradicionalno je proslavljen u Lovrečkoj Varoši kod Vrbovca, a svečano misno slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, koji inače rodom iz Đivana, a koji pripada istoj župi. Biskup je kazao da iako ovdje ne dolazi fizički često, ali je često na ovom brežuljku u misli i molitvama, u razgovoru s Gospodinom, sa sv. Lovorom. -Prisjećam se naših preminulih, a osobito molim Božju milost  i snagu Njegova duha za vas, za ovu živu zajednicu vjernika, koji prikazujem u ovoj svetoj misi, sa svim vašim potrebama, osobito misleći na sve one koji trpe, zbog bolesti ili drugih iskušenja. -kazao je mons. Šaško.

-Ovo je svetkovina naše župna obitelji u kojoj sv. Lovro ima posebno mjesto. Opravdano je tvrditi da nas u našemu vjerničkome životu naročito oblikuju župni sveci zaštitnici. O njima slušamo od malih nogu, njihov nas život počinje zanimati i želimo ih bolje upoznati i preporučujemo u nasljedovanju, ne samo sebe, nego i druge ljude. Po njima roditelji daju imena djeci i ta blizina postaje čvršćom i prepoznatljivom. -rekao je mons. Šaško.

-Tako je sv. Lovro dio naših života, a on nas uvijek upućuje na Krista. Svaki nam svetac i svetica pokazuju kako su oni u svome životu utjelovili Kristovu radosnu vijest, kako su se nosili s poteškoćama, kako prevladali dobivene udarce i sačuvali sigurnu nadu. Pokazuju kako se u njima ispunilo Kristovo obećanje da je s nama u sve dane i da nas ništa ne može rastaviti od Njegove blizine i ljubavi. -istaknuo je mons. Šaško.

Župe svetog Lovre

Vrlo stara i poznata hrvatska župa svetog Lovre nalazi se u starom hrvatskom gradu Požegi, a i grad Petrinja ima zaštitnika svetog Lovru. Najpoznatija crkva svetog Lovre u Hrvatskoj je katedrala u Trogiru, a mi smo bili danas na svečanom misnom slavlju u Lovrečkoj Varoši, župi s 300-injak obitelji i oko 1300 stanovnika koja okuplja 12 sela s lijeve i desne strane ceste Vrbovec – Križevci.

Osim same Lovrečke Varoši tu su sela Topolovec, Lukovo, Cerik, Marenić, Hruškovica, Banovo, Lovrečka Velika, Kućari, Gostović, Podolec i – najmanje među njima sa samo petnaestak domaćinstava – Đivan.

lovrecka lovrecka2 lovrecka3 lovrecka4 lovrecka5 lovrecka6