Sveta Korona, zaštitnica od epidemija – svetica iz prvih stoljeća kršćanstva

21. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Sveta Korona, zaštitnica od epidemija – svetica iz prvih stoljeća kršćanstva


Sveta Korona (Corona) je kršćanska mučenica rođena oko 160. godine u Egiptu, a zbog svoje predanosti Bogu i vjeri pogubljena je u Siriji. Inače je zaštitnica od epidemija, a po njoj je austrijski novac kruna dobio ime jer se štuje i kao zaštitnica novca.

Danas, kada se svijetom širi koronavirus, prisjetimo se ove svetice iz prvih stoljeća kršćanstva o čijem životu i djelovanju, iako je nekoć pripadala nizu popularnih svetaca, danas znamo vrlo malo, piše svijetlorijeci.ba.

Mučeništvo je, zajedno sa suprugom Viktorom, podnijela u 17-oj godini života za vrijeme progona kršćana. Njezin je suprug bio rimski vojnik iz Siene pa ga se često štuje kao Viktora iz Sijene, a oboje su mučenički završili svoje živote jer se nisu htjeli odreći svoje vjere. Nakon toga su proglašeni svetima.

Sveta Korona se slavi i pod imenom „Stephana” što u prijevodu znači „okrunjena”, a u mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se još i danas, te postoje i mjesta nazvana njezinim imenom od kojih je najpoznatije St. Corona am Wechsel u Austriji.

Štovanje svete Korone započelo je u Siriji, ali je vrlo brzo prešlo granice Bliskoga Istoka i raširilo se diljem Azije, Afrike i Europe. U Italiji se spominje u šestom stoljeću i već tada je osnovana crkva posvećena njima, a sveta Korona je prikazana kao primjer vjernosti vjeri. Relikvije oba supružnika nalaze se u Castelfidardu na Jadranskoj obali u blizini Ancone.

Godine 997. car Otton III. donio je relikvije u Aachen, a u 14. stoljeću car Karlo IV. ih je donio i u Prag. Iz ovoga razdoblja datiraju i prvi dokazi štovanja ove svetice u Bavarskoj, Češkoj i Donjoj Austriji, a u pojedinim regijama sveta Korona se štuje kao zaštitnica koja, ne samo da štiti od epidemija i lošega vremena, nego je i simbol trajanja u vjeri. Na nekim je slikama prikazana kako u jednoj ruci drži kutiju s blagom, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Štuje ju i armenska i pravoslavna Crkva.

Austrijski novčići kovani u razdoblju od 1892. do 1924. godine nosili su naziv „kruna” upravo kao spomen na ovu sveticu pa se iz toga razloga ona još časti i kao zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga. Uz to, zaštitnica je mesara, a mnogi joj se utječu i za postojanost u vjeri. Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljače.

Zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago. Utječuju joj se i protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri. Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Štuje ju i armenska, a i pravoslavna crkva, piše laudato.hr.

U nastavku donosimo molitvu svetoj Koroni.

Facebook Comments