Švedska vlada predstavila je u četvrtak prijedlog zakona kojim želi postrožiti zakonske propise protiv terorizma, što se smatra signalom Turskoj u kontekstu pristupanja NATO-u.

Članstvo u terorističkoj organizaciji ili njezino financiranje bit će po novim odredbama kažnjivo s nekoliko godina zatvora.

Ministar pravosuđa Gunnar Strömmer rekao je da će time zatvoriti rupe u postojećim zakonima. Švedski parlament mora još usvojiti mjere koje bi trebale stupiti na snagu 1. lipnja.

Zakoni o borbi protiv terorizma pripremaju se godinama, a to što je prijedlog zakona sada predstavljen smatra se signalom Turskoj u kontekstu pregovora o pristupanju NATO-u.

Premijer Ulf Kristersson opisao je prijedlog zakona kao važan korak prema ispunjavanju obveza koje Švedska ima po dogovoru s Turskom i Finskom iz lipnja prošle godine.

Njime se želi olakšati ulazak dviju zemalja u NATO, no Turska to još blokira.

Turska i Mađarska jedine su članice NATO-a koje još trebaju ratificirati protokole o pristupanju dviju zemalja u NATO.

Dvije zemlje podnijele su zahtjev za ulazak u NATO u svibnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu. Turska međutim ima prigovore.

Ankaru u prvom redu zabrinjavaju mjere protiv zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Ankara se povukla iz pregovora nakon što je u siječnju na prosvjedu u Stockholmu zapaljen Kuran.