Švedska vlada priprema svoje građane na to da će vojnopolitičkom savezu NATO prvo pristupiti Finska, a Švedska će to moći učiniti tek pošto Turska ukloni postojeće zapreke jer pristup trebaju odobriti sve članice saveza.

“Izgledi da će prijem dviju sjevernih zemalja u NATO ići odvojeno sve su veći”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson na konferenciji za medije u utorak u Stockholmu.

U slučaju da prvo budu ratificirani protokoli o pristupanju Finske, “Švedska će već biti sigurnija jer je Finska u NATO-u, a ne izvan”, rekao je Kristersson.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Švedska i Finska odlučile su zatražiti prijem u članstvo Sjevernoatlantskog saveza i tako okončati dugo razdoblje vojnog nesvrstavanja.

Dosad jedino Mađarska i Turska nisu ratificirale kandidaturu dviju zemalja, a sve ostale članice to su već učinile.

Ankara mjesecima blokira pristup zbog navodnog švedskog neispunjavanja obveza vezano uz terorističke organizacije kao što je Kurdistanska radnička stranka (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

Švedska i Finska opetovano su isticale da će pristupiti NATO-u istodobno. Međutim, zbog turskog protivljenja sve se više govori o tome da će Finska biti prva primljena.

Švedska je spremna za takav scenarij, rekao je Kristersson na konferenciji za novinare na kojoj je bio i glavni švedski pregovarač s Turskom Oscar Stenström

Kristersson bi trebao putovati u Berlin u srijedu na razgovore s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.