Švedska će zatražiti pristupanje NATO-u, priopćila je u ponedjeljak premijerka Magdalena Andersson, najavivši novu “eru” za tu skandinavsku zemlju koja skoro dva stoljeća nije bila u vojnim savezima.

“Vlada je odlučila obavijestiti NATO -a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu”, kazala je Andersson, dan nakon najave kandidature Finske.

Švedski veleposlanik u NATO-u će “što skorije” predati kandidaturu Švedske, rekla je Andersson.

Izrazila je očekivanje da na pristup Savezu neće čekati više od godinu dana, s obzirom na potrebnu ratifikaciju svih 30 članica NATO-a.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

U međuvremenu su Norveška, Danska i Island u zajedničkoj izjavi poručili da su spremni podržati Finsku i Švedsku ukoliko bi te dvije zemlje bile napadnute.

“Zajedno s Danskom i Islandom, Norveška je spremna pomoći svojim nordijskim susjedima svim neophodnim sredstvima u slučaju da prije nego postanu članice NATO-a postanu žrtva agresije na svom teritoriju”, rekao je premijer Gahr Stoere.

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je ranije u ponedjeljak da će Švedska poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u.

Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”.

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru,