Svećenici Križevačke eparhije okupili se u Piškorevcima

20. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Svećenici Križevačke eparhije okupili se u Piškorevcima

IKA


Svećenici Križevačke eparhije, koji pastoralno djeluju na području Slavonskog i Srijemskoga dekanata, okupili su se 20. veljače u Piškorevcima na svoj prvi redoviti ovogodišnji susret.

Premda u manjem broju, ipak kao očevi i glavari svojih obitelji, te duhovni očevi povjerenih im župnih zajednica, u Jubilarnoj godini sv. Josipa načinili su svoj prvi zajednički duhovni korak utječući se molitveno tome vrlom zaštitniku sveopće Kristove Crkve.

Riječ pozdrava pristiglim svećenicima, te uvodnu misao uputio je biskupski vikar za Slavoniju i Srijem mr.sc. Vladimir Sedlak. Uslijedila je molitva akatista sv. Josipu, pobožnost vlastita bizantsko-slavenskoj tradiciji Crkve, koja prema Apostolskom pismu pape Franje „Patris corde“ uz uobičajene uvjete kao i kod moljenja litanija sv. Josipa, nosi mogućnost primitka potpunog oprosta. Taj akatist sa staroslavenskog na hrvatski jezik uz stručnu suradnju jezikoslovaca, stručnjaka za liturgijsku glazbu, teologa i duhovnika priredio je svećenik Križevačke eparhije i profesor na KBFu u Zagrebu dr. Taras Barščevski.

Temu susreta „Nadbiskup Gabrijel Bukatko – lik i djelo pastira i duhovnog oca“ izložio je piškorevački i donjoandrijevački župnik o. Igor Sikora. Upravo u Donjim Andrijevcima rođen je taj duhovni velikan, sudionik Drugoga vatikanskog sabora, upamćen po lijepom pjevanju i mudrim interventima na saborskim sjednicama. Kao vrli duhovnik i pastir bio je ponajprije biskup Križevačke eparhije, a zatim usporedno i beogradski nadbiskup te apostolski administrator Banata. Prigodom 40. obljetnice njegove smrti svećenici su htjeli približiti lik i djelo toga velikog duhovnog pastira i sina slavonske ravnice.

Biskupski vikar svećenicima je potom službeno prenio odluke i dekrete križevačkoga biskupa vladike Milana Stipića po pitanju novih imenovanja i razrješenja na službama u Križevačkoj eparhiji. Razgovaralo se i o proslavi Godine sv. Josipa u župama Slavonsko-srijemskog vikarijata, kao i o hodočašću slavonskih i srijemskih grkokatoličkih župa u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac. Predviđeno je također da lik – ikona sv. Josipa kroz ovu jubilarnu godinu kruži u župama i da se potiče pobožnost prema tom Božjem ugodniku.

Predloženo je zatim kako bi se dosadašnjem ravnatelju eparhijskog Caritasa o. Ivanu Radeljaku, s obzirom na svu pomoć koju je kao ravnatelj Caritasa mandat svoje službe, a osobito u vrijeme poplave u Rajevom Selu uputio župama, kao znak zahvale po rukama biskupskog vikara uime dekanatskih povjerenika, župnih koordinatora, volontera i korisnika Caritasa uruči križ sv. Damjana, koji znakovito u sebi povezuje franjevačku duhovnost, Crkvu u potrebi, te ikonografski stil prikazivanja vlastit tradiciji biskupije u kojoj je kao ravnatelj Caritasa godinama nesebično služio.

Facebook Comments