“Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj” novo je hrvatsko kulturno dobro upisano na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne baštine, izvijestilo je u utorak Ministarstvo kulture i medija.

Odluku o tome jednoglasno je na zasjedanju održanom u utorak u marokanskom gradu Rabatu donio UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s udrugama Bokelja kandidiralo je proslavu svetog Tripuna i kolo svetog Tripuna – tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj, za zaštitu i upis ovog kulturnog fenomena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kako bi potvrdilo njegovu vrijednost i značaj ne samo kao nacionalne, već i kao dijela svjetske baštine.

“Današnji upis priznanje je svima onima koji su ulagali napore i skrbili da se nematerijalno dobro sačuva od nestajanja, a i snažan poticaj da ono i nadalje živi, provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera njegove zaštite. Ova iznimna baština dokaz je tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke Kotorske i duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio njihovog života”, ističe Ministarstvo kulture i medija.

Istovremeno, dodaje Ministarstvo, ta vrijedna baština predstavlja trajnu sponu između prošlosti i budućnosti Bokelja kao aktivnih aktera u življenju i očuvanju iste od zaborava za buduće generacije koje će je onda prenositi svojim budućim generacijama.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se osim u Kotoru u kojem je običaj nastao, sveta misa i Proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku. Nakon svete mise ispred crkve pleše se Kolo svetom Tripunu, kao dio proslave štovanja svetog Tripuna. Toga dana, okupljaju se brojni Bokelji kako bi sudjelovali u proslavi koja se ponavlja i prenosi stoljećima s generacije na generaciju među Bokeljima u Hrvatskoj.

Svoj doprinos očuvanju ovoga nematerijalnoga dobra dali su Bokelji, koji su posljednjih desetljeća i stoljeća obilježavali proslavu sv. Tripuna ponosno je čuvajući od zaborava i prenoseći mlađim generacijama već dugi niz godina.

Obuljen Koržinek: Zahvaljujem svima koji ovu vrijednu nematerijalnu baštinu čuvaju i prenose mladima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u povodu današnje odluke uputila je video-poruku zahvale na podršci članovima Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, Tajništva Konvencije iz 2003. te svim članovima kulturnog sektora i državama članicama koje promiču Konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Izrazila je veliki ponos novim hrvatskim, devetnaestim upisom nematerijalnog kulturnog dobra na Reprezentativni popis UNESCO-a. “Zahvaljujem svima koji ovu vrijednu nematerijalnu baštinu čuvaju i prenose mladim generacijama. Nadam se i vjerujem da će ovaj upis doprinijeti valorizaciji i zaštiti ovog fenomena u Hrvatskoj, ali istovremeno biti i podsjetnik na važnost obnove, prezentacije i promocije kulturne baštine koju su Hrvati stoljećima stvarali u prostoru Boke Kotorske i koja danas mora biti poveznica Hrvatske i Crne Gore”, poručila je ministrica.

Konferencija Odbora za nematerijalnu baštinu u Rabatu nastavlja se do kraja ovog tjedna, a razmotrit će se još dvije kandidature u kojima sudjeluje Hrvatska: multinacionalnoj nominaciji Tocati – festival tradicijskih igara za Registar dobrih praksi te multinacionalnoj nominaciji tradicije uzgoja Lipicanera za Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U hrvatskom izaslanstvu u Rabatu su članovi hrvatskog izaslanstva, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, glavna tajnica Povjerenstva za UNESCO Rut Carek i stalna predstavnica RH pri UNESCO-u Gordana Genc.