zagrebacka zupanija

Svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Zagrebačke županije

Zagrebačka županija u ponedjeljak je proslavila svoj Dan, u spomen na 17. srpnja 1759. kada joj je kraljica, austrijska nadvojvotkinja Marija Terezija darovala grb i pečatnjak, a tim je povodom održana i svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića.

Zagrebačka županija broji devet gradova i 25 općina te 697 naselja, a u današnjim granicama postoji od 1. siječnja 1997.

Na sjednici su se nazočnima obratili predsjednik Skupštine Mihael Zmajlović, župan Stjepan Kožić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je čestitku uputio u ime ostalih hrvatskih županija te premijer Plenković.

Župan Kožić naglasio je kontinuirani rast poduzetništva u županiji čiji su prihodi, kako je naveo prema podacima Fine, porasli za deset posto u 2016. u odnosu na 2015. godinu. “To znači da spadamo u županije koje su po poduzetništvu odmah iza grada Zagreba”, ističe Kožić koji je na mjestu župana po 17. puta proslavio Dan županije.

Od velikih projekata koji se provode Kožić izdvaja regionalni vodoopskrbni sustav vrijedan 700 milijuna kuna (od toga 500 milijuna kuna iz EU fondova), projekt širokopojasnog interneta vrijedan preko 700 milijuna kuna koji će se također sufinancirati iz sredstava fondova EU.

Županija je, ističe Kožić, prepoznata i po izgradnji osnovnih i srednjih škola te sportskih dvorana, za što je ove godine osigurano 55 milijuna kuna, a za vrijeme njegovog mandata izgrađeno ih je preko 50. “Mislim da je riječ o županiji za primjer drugima”, ustvrdio je te naglasio da će se nastaviti s aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu i poboljšanju kvalitete života kako mladi ne bi odlazili iz Hrvatske.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o županiji koja, sa Zagrebom kao glavnim gradom Hrvatske, obuhvaća 1,1 milijun ljudi, a naveo je i da će Vlada podržati projekte kojima se osigurava kvalitetnija željeznička, cestovna i vodoopskrbna struktura.

“U duhu partnerske suradnje nastavit ćemo dijalog da se i Strategija regionalnog razvoja i financiranje lokane i područne samouprave učini na način da i prigodom proračunskog planiranja na umu imamo razvojne prioritete svih dijelova Hrvatske”, dodao je.

Na sjednici su dodijeljene povelje i nagrade pojedincima i udrugama za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u Hrvatskoj i u svijetu.

Povelja Zagrebačke županije uručena je “Kući susreta Tabor”, Centru za Mladež iz Zaprešića, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu “Glogoški” te zaprešičkoj udruzi “Plemićka mladež”.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljene su “Maraton klubu Velika Gorica”, KUD-u “Pušća”, DVD-u Šenkovec i nastavnici biologije u vrbovečkoj srednjoj školi Sanji Lugarić.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sveti Petar Orehovec: Večeras Davor Domazet Lošo predstavlja “Admiralove zapise 2”

Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Općina Sveti Petar Orehovec pozivaju na predstavljanje knjige “Admiralovi …

vrbovec3

DAN DRŽAVNOSTI Položeni vijenci u Vrbovcu i Dubravi

U povodu Dana državnosti održana je komemorativna svečanost pored spomen obilježja „Hrvatske kocka“ rad akademskog …