Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) – 17 redovitih, šest dopisnih i 15 članova suradnika, svečano su proglašeni u četvrtak u Knjižnici HAZU u Zagrebu.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt u prigodnom je govoru podsjetio na djelovanje HAZU od osnutka 1861. do danas i na njezino poslanje.

Poslanje HAZU-a nalaže zaštitu identitetske opstojnosti hrvatskog naroda

Naglasio je kako je tradicija Akademije da ne zalazi u blizinu politike jer smatra štetnima prijeporna suprotstavljanja u hrvatskom društvu.

Međutim postoji granica kad poslanje HAZU kao svijesti i savjesti hrvatskoga naroda nalaže zaštitu njegove identitetske opstojnosti, dodao je.

HAZU se posljednjih godina obratila javnosti s nekoliko važnih izjava kojima je, sukladno svojem poslanju, reagirala na najvažnija pitanja koja se tiču očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta.

Velik odjek u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, istaknuo je, imali su Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u EU.

“Na tom tragu svi daljnji mogući scenariji različitih ugroza koji se pripremaju, primjerice crnogorska manipulacija jasenovačkim mitom, dočekat će Akademijine reakcije, kao što je bilo zajedničko obraćanje s Maticom hrvatskom pod nazivom Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost”, poručio je predsjednik HAZU akademik Neidhardt.

Podsjetio je kako se Akademija javnosti obratila i Izjavom u povodu tobožnjeg međunarodnog priznanja čakavskog jezika  te aktivno sudjelovala u procesu donošenja Zakona o hrvatskom jeziku.

HAZU je objavila stajališta o demografskoj krizi u Hrvatskoj, o seizmičkoj aktivnosti i njezinim implikacijama, o prijetnji sraza turizma i uništavanja hrvatskoga djevičanskog prostora i o osiguranju provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Hrvatskoj, rekao je akademik Neidhardt.

Ukupno HAZU ima 327 članova, od toga 57 žena

Također Akademija je prihvatila i javnosti predložila Mjere za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena, neodgovornog gospodarenja i drugih antropogenih učinaka na biološku raznolikost Jadranskog mora.

HAZU danas ima 136 redovitih članova, 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika. Među 136 akademika 19 je žena, što je dosad najveći broj akademkinja, dodao je predsjednik HAZU.

Ukupno HAZU ima 327 članova, od toga 57 žena, rekao je, naglasivši kako HAZU danas ima pet dopisnih članova koji su dobitnici Nobelove nagrade, a u članstvu je bilo još 15 danas pokojnih nobelovaca.

Novi redoviti članovi HAZU su – u Razredu za društvene znanosti Jasna Čapo, Nevenka Čavlek, Robert Matijašić i Igor Mikecin; u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Hrvoje Buljan; u Razredu za prirodne znanosti Marijan Herak;  u Razredu za književnost Miro Gavran, Dražen Katunarić i Helena Sablić Tomić; u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić; u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Srećko Bradić, Olja Jelaska i Krešimir Seletković;  te u Razredu za tehničke znanosti Stanislav Kurajica, Jurica Sorić i Zvonimir Šipuš.

Novi dopisni članovi HAZU su: Sunčica Čanić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti;  Csaba Győrgy Kiss iz Mađarske u Razredu za književnost; Francisco Javier Juez Gálvez iz Španjolske u Razredu za filološke znanosti; Danica Kragić Jensfelt iz Švedske u Razredu za tehničke znanosti; Dimitri Krainc iz SAD-a u Razredu za medicinske znanosti; Katarina Livljanić iz Švicarske u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Novi članovi suradnici HAZU su –  u Razredu za društvene znanosti Vladimir Arčabić, Igor Borzić i Lovro Kunčević: u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivan Halasz; u Razredu za prirodne znanosti Danijel Belušić, Melita Peharda Uljević i Nikica Šprem: u Razredu za medicinske znanosti Alan Ivković; u Razredu za filološke znanosti Ivan Andrijanić i Kristina Štrkalj Despot; u Razredu za književnost Suzana Coha i Mario Kolar; u Razredu za likovne umjetnosti Davor Bruketa i Ivana Franke;  te u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Ivan Josip Skender.

U ime izabranih članova zahvalila se akademkinja Helena Sablić Tomić koja je istaknula kako je glas HAZU jasan, argumentiran, kritičan, ozbiljan i odgovoran.

“Takvim ste ga činili vi, akademkinje i akademici, pa se nadam da ćemo i mi pridonijeti njegovom razumijevanju, ne bi li se izdigao iznad konfuzije koju često susrećemo u današnjim javnim prostorima”, rekla je akademkinja Sablić Tomić.